• Ko kontroliše zapošljavanje stranaca u Srbiji?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zbog nedostatka domaće radne snage i potrebe za radnicima iz inostranstva, Vlada Srbije nedavno je predložila Skupštini na usvajanje izmenu zakona o zapošljavanju stranaca.

    Zakonski predlog je dobar – slažu se sindikati i stručnjaci za radno pravo, ali strahuju da manje od 300 inspektora rada neće moći efikasno da kontroliše radne dozvole velikog broja stranih i domaćih radnika.

    Kada poslodavac primi uredan zahtev za radnu vizu, država mora za najviše 15 dana da izda elektronski radnu dozvolu, piše u Predlogu zakona.

    To je u praksi nemoguće, smatraju stručnjaci, jer zakon predviđa dve provere, a pitanje je i šta činiti sa stranim radnicima ako se taj rok prekorači.

    „I test tržišta rada je sam po sebi dovoljno komplikovan da već oduzima prilično vremena, a posebno ukoliko je bezbednosna provera složenija i ukoliko osim MUP-a proveru obavlja i BIA onda je praktično nemoguće da se ispoštuje rok od 15 dana“, kaže dr Mario Reljanović sa Instituta za uporedno pravo u Beogradu.

    U Ministarstvu rada tvrde da će NSZ i BIA u roku proveriti da li imamo naše nezaposlene radnike i ima li bezbednosnog rizika za zapošljavanje stranaca.

    Njihovo zapošljavanje kontroliše inspekcija rada, koja ima gotovo 240 inspektora. Po sistematizaciji već nedostaje trideset inspektora, a svaki od njih pokriva više od 1.550 preduzeća.

    Sindikati zbog toga tvrde da inspektora nema dovoljno i da domaći poslodavci strance izrabljuju zahvaljujući njihovom nepoznavanju jezika i naših zakona.

    „Oni rade šest dana u nedelji deset do 12 sati i to postaje poplava. U ovom trenutku kada u Srbiji imamo 30.000 stranaca zvanično, mi imamo još 10 do15 hiljada njih koji su na crno – nezvanično. Zamislite sutra kada bude nekoliko stotina hiljada radnika iz inostranstva, koliko će biti ovih drugih“, kaže Dragan Todorović, predsednik Saveza camostalnih sindikata Beograda.

    Sindikati su već pokrenuli tužbe protiv dve firme u Beogradu koje su nezakonito otpustile radnike i preko povezanih firmi na njihova radna mesta doveli strance.

    U Ministarstvu rada tvrde da i pored zloupotreba imaju dovoljno kadrova da kontrolišu zapošljavanje stranaca, zahvaljujući dobroj organizaciji i radu preko vikenda.

    Liberalizacija ulaska radne snage nam je neophodna, kao i veća spremnost države da se pripremi za dolazak imigranata i njihovih porodica. U tome će, kada ga usvoje u Skupštini, pomoći novi Zakon o zapošljavanju stranaca.

     

    Zbog nedostatka domaće radne snage i potrebe za radnicima iz inostranstva, Vlada Srbije nedavno je predložila Skupštini na usvajanje izmenu zakona o zapošljavanju stranaca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]