radijator Foto: Pixabay
Srbija

Ko može da dobije popust na račun za centralno grejanje

Izvor: 
RTS Sre, 06/10/2021 - 21:45


Zemlje Evropske unije danima kalkulišu kako da zaštite najsiromašnije od skupih energenata. Uz olakšica za struju i gas, u Srbiji, od ove grejne sezone najugroženija domaćinstva mogu da dobiju i popust na grejanje iz toplana. Besplatnu struju do sada je koristilo oko 70.000 sirmašnih a uz novu Uredbu očekuje se trostruko više.

Nova Uredba o energetski ugroženim kupcima proširila je povlastice i pojednostavila administrativne procedure. Tokom cele godine, nasiromašniji mesečno mogu dobiti do 250 besplatnih kilovata i u grejnoj sezoni, od aprila do oktobra, 75 kubnih metara gasa, a od sada i popuste na račune za daljinsko grejnje.

Za sticanje statusa energetski ugroženog kupca treba podneti zahtev nadležnim gradskim službama koje odobravaju te olakšice.

Članica Veća za socijalna pitanja grada Vranja Danijela Milosavljević kaže da je jedan od kretrijuma za sticanje tog statusa je da su potrošači i korisnici dečjeg dodatka, što, kako kaže, podrazumeva automatsko odobravanje. Kada su u pitanju domaćinstva koja imaju određena prihode, određena je granični iznos za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, dodaje Milosavljevićeva.

Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka navodi da je dosad 557 građana tog grada  podnelo zahteve. "To su pre svega korisnici novčane socijalne pomoći i korisnici prava na dečiji dodatak. Od ukupnog broj onih koji podnose zahteve neke dve trećine spada u ove dve kategorije", dodaje Petković.

Pored primaoca socijalne pomoći to pravo mogu ostvariti i druge porodice, u zavisnosti od broja članova i prihoda domaćinstva.

Zadatak lokalnih samouprava je, kako piše RTS, ne samo da građane informišu o olakšicama već i da prepoznaju najugoženije kategorije, jer ih to može zaštititi i od isključenja sa mreže i prinudne naplate.

"Veoma je važno da zbrinemo socijalno zaštićene kupce, jer kada obezbedimo njima dovoljno energiije koju oni mogu da plate onda mi imamo stabilnost energetskog sistema", naglašava resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Kako napominje, procene jesu, da će sigurno 200.000 domaćinstva da koristi te pogodnosti iz Uredbe, da će nekoliko hiljada koristiti kod gasa i isto nekoliko hiljada onih koji koriste toplotnu energiju, a ne mogu da plate svoje račune.

Za ovu godinu u budžetu su za te namene izdvojene 1,3 milijarde dinara. Energetske povlastice za struju do sada su najviše korišćene na području Kraljeva i Niša, a najmanje u Beogradu.

 
MarketingNajnovije vesti