• Ko odlazi iz Srbije u Nemačku i šta nakon povratka odande?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nemački informativni centar za migracije i stručno obrazovanje šest godina informiše i savetuje povratnike kako da dođu do posla i neophodnih uslova za život kod nas, piše RTS.

    Pored toga, građanima koji traže posao u inostranstvu objašnjavaju šta je sve potrebno za legalan rad i boravak u Nemačkoj.

    Kako RTS navodi, povratnicima je pored informacija potrebna i materijalna pomoć, kakvu je dobio Milan Vasić, fizioterapeut iz Beograda. Posle završene srednje škole otišao je u Nemačku, a zbog nostalgije i nedostatka društvenog života vratio se u Srbiju i pokrenuo sopstveni posao.

    „Oni su mi dali stolove za masažu, prostor sam iznajmio, imao sam jedan sto oni su mi dali još dva stola i strunjače da bi mogao da radim i tako sam krenuo“, navodi Miloš Vasić, fizioterapeut.

    Mnogima su u zaposlenju pomogle obuke i kursevi. Vesna Živanić iz Mladenovca jedna je od 50 polaznika besplatne obuke za deficitarno zanimanje vozača kamiona.

    „Ovo je mnogo dobar projekat što nas osposobljavaju i mogu da nam nađu posao u zemlji i van zemlje, što nije isključeno da mogu da odem i za inostranstvo“, naodi Vesna Živanić, vozač kamiona.

    Katarina Teško, savetnica za regularne migracije DIMAK navodi da su podržali povratak visoko kvalifikovanih kadrova u našu zemlju, podsticali i otvaranje preduzeća u zemlji, a isto tako podržali povratak i reintegraciju socijalnih ugoženih kategorija u naše društvo.

    U Migracionim centrima NSZ pored informisanja posreduju u zapošljavanju. Najbitnije im je da naši građani u inostranstvu rade pod uslovima koje imaju domaći radnici. Nekada su svi tražili posao u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj, ali se i ta slika menja.

    „Nama je sada prioritetnije tržište rada Slovenije jer i sa njima imamo sporazum da se legalno upućuju radnici na privremeni rad“, navodi Miroslav Jovićević, savetnik u Migracionom centru Nacionalne službe za zapošljavanje.

    Posao u Nemačkoj najčešće traže muškarci srednje stručne spreme, između 35-40 godina, a pomoć za povratak u u zemlju uglavnom nezaposlene žene, nižeg obrazovanja, između 30 i 40 godina, iz višečlanih porodica.

    Nemački informativni centar za migracije i stručno obrazovanje šest godina informiše i savetuje povratnike kako da dođu do posla i neophodnih uslova za život kod nas, piše RTS.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]