• Ko su sve kandidati za zaštitnika građana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo trebalo bi sledeće nedelje da razmatra predlog kandidata za izbor Zaštitnika građana, a među prijavljenim kandidatima su, kako je rečeno za Tanjug u tom odboru, dosadašnji Zaštitnik Zoran Pašalić, istaknuti aktivista za ljudska prava Milan Antonijević, kao i nekadašnji zamenik Ombudsmana Milan Janković.
     
    Zoran Pašalić je za Tanjug potvrdio da se kandidovao da dobije novi mandat, a Antonijević je naveo da očekuje da se o izboru Zaštitnika građana razgovara u Skupštini Srbije.

    Milan Antonijević je izjavio za Tanjug da je adresa za pitanje o kandidatima koji ispunjavaju stroge zakonske uslove za Zaštitnika građana nadležni skupštinski odbor.

    „Stalno zaposlen u NALED-u od 2022. godine kao savetnik za programski razvoj o čemu bih rado razgovarao s medijima. Očekujem da se o izboru Zaštitnika građana razgovara u Narodnoj skupštini, na odboru i kasnije u plenumu“, rekao je Antonijević.

    Podsetio je, istovremeno, da ima iskustva na polju ljudskih prava. „Verujem da je javnosti više nego poznato sve što sam radio na polju ljudskih prava, vladavini prava i izgradnji institucija u Srbiji i regionu od devedesetih do danas i tu nema potrebe da se nešto dodaje“, jasan je Antonijević.

    Za Antonijevića se pre formiranja nove vlade spekulisalo da će biti jedan od ministara, te da će mu biti dodeljen resor ljudskih prava imajući u vidu dugogodišnje iskustvo u toj oblasti.  Bio je direktor YUCOM-a, osnivač Kuće ljudskih prava, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, a sa tog mesta povukao se početkom 2021. godine.

    Pašalić je za Zaštitnika građana na mandat od pet godina izabran u julu 2017. godine, dok je Milan Janković javnosti poznat i po tome što je bio zamenik Zaštitnika građana u mandatu Saše Jankovića.

    Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je 12. februara konkurse za izbor Zaštitnika građana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva.  U konkursu za zaštitnika građana navedeni su kriterijumi za izbor uz napomenu da se ombudsman bira na osam godina većinom glasova svih narodnih poslanika. 

    Šta piše u izveštaju za prošlu godinu

    Na zvaničnoj stranici Ombudsmana piše da je Zaštitnik Narodnoj skupštini predao izveštaj za 2022. godinu. U tom izveštaju piše da su „intenzivne aktivnosti tokom izveštajne godine za rezultat imale povećanje efikasnosti rada ove institucije“.

    Piše da je Zaštitnik građana okončao 92 odsto predmeta koji su primljeni u 2022. godini, što predstavlja povećanje od pet odsto u odnosu na prethodnu izveštajnu godinu.

    „Opšta ocena stanja ljudskih prava u Srbiji u 2022. jeste da su ljudska prava u velikom procentu poštovana, ali da ima potrebe i prostora za unapređenjem rada nadležnih organa u različitim oblastima“, piše u izveštaju.

    Zaštitnik građana je nezavistan i samostalan državni organ, zadužen da štiti i unapređuje poštovanje sloboda i prava. Zaštitnik građana kontroliše, proveravajući navode pritužbe ili postupajući po sopstvenoj inicijativi, da li organi državne uprave, republički javni pravobranilac, organi i organizacije koje vrše javna ovlašćenja prema građanima postupaju u skladu sa zakonima i drugim propisima Republike Srbije ili načelima rada dobre uprave.

    Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo trebalo bi sledeće nedelje da razmatra predlog kandidata za izbor Zaštitnika građana, a među prijavljenim kandidatima su, kako je rečeno za Tanjug u tom odboru, dosadašnji Zaštitnik Zoran Pašalić, istaknuti aktivista za ljudska prava Milan Antonijević, kao i nekadašnji zamenik Ombudsmana Milan Janković.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]