Foto: pixabay
Srbija

Koalicija 27: Netačna tvrdnja ministarstva, glavni krivac za zagađen vazduh nije saobraćaj

Izvor: 
Beta Sre, 06/11/2019 - 13:33Nevladina organizacija koja se bavi ekologijom, Koalicija 27, ocenila je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagađenje vazduha najodgovorniji saobraćaj.
 
Koalicija 27 u saopštenju je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom prekomerno zagađen vazduh u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću. U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto.
 
Kada je reč o zagađenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije, čak 91 procenat.
 
Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takođe je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida - 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto.
 
U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagađujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.
 
Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.
 MarketingNajnovije vesti