trudnica Foto: pixabay
Srbija

Koje mere je donela Vlada za podsticanje nataliteta među studentima

Izvor: 
Danas Uto, 28/12/2021 - 10:12Umesto najavljene izmene Zakona o visokom obrazovanju, kojom bi se uvele jedinstvene podsticajne mere za povećanje nataliteta i motivisanje studenata da postanu roditelji, Vlada Srbije usvojila je Zaključak sa preporukama visokoškolskim ustanovama koje oni moraju tek da donesu i urede sopstvenim aktima.

 
U Zaključku Vlade koji je „Danas“ dobio iz Ministarstva prosvete, preporučuje se visokoškolskim ustanovama da studentkinjama koje su zbog trudnoće, porođaja i nege deteta sprečene da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite, kao i studentima koji su postali roditelji i sprečeni su da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite — izmenama svojih opštih akata omoguće polaganje ispita nezavisno od redovnih ispitnih rokova, utvrde povoljnije uslove za upis naredne godine studija i omoguće produžetak rokova za završetak studija.
 
Kako se u navodi u Zaključku, Vlada je saglasna da se na visokoškolskim ustanovama, čiji je osnivač država, studentkinje i studenti na koje se odnosi ovaj Zaključak, oslobode dodatnih troškova u vezi sa produžetkom rokova, troškovima ispitnih prijava i drugim troškovima koji proisteknu iz priznatih povoljnijih uslova studiranja — najdalje do navršene 26. godine, odnosno 28. godine života za studente integrisanih studija iz polja medicinskih nauka.
 
Sve ovo Vlada preporučuje i drugim visokoškolskim ustanovama.
 
Najavljujući podsticajne mere za mlade koji se tokom studija odluče da postanu roditelji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je kazao da će se to pitanje rešiti u Narodnoj skupštini, iz čega se moglo zaključiti da se planira izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji bi uveo dodatne pogodnosti za akademce.
 
Zašto se ne menja zakon, odgovor iz Ministarstva prosvete do objavljivanja ovog teksta redakcija lista „Danas“ nije dobila.MarketingNajnovije vesti