• Kolike su plate predsednika u regionu: Mesečna primanja Vučića i nakon povišice najmanja u regionu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako mu je juče povećana plata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje će primati najnižu platu od svih svojih kolega u regionu, i ona će iznositi oko 170.000 dinara mesečno.

    Naime, na sednici predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Milenko Jovanov podsetio je da je Zakonom o budžetu propisano da se korisnicima budžetskih sredstava, pa tako i predsedniku Republike, plata poveća za 12,5 odsto od januara ove godine.

    U Vučićevom slučaju to znači da će njegov mesečni lični dohodak od sada iznositi skoro 1.500 evra.

    Ta plata je i dalje niža od primanja predsednika drugih država u regionu u kome se nalazi Srbija. Najveću platu pak u ovom delu Evrope ima predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar čija primanja su 3.322 evra mesečno. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je za funkciju koju obavlja plaćen 3.000 evra, piše Danas.

    Aktuelni članovi predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić mesečno zarađuju na svojim pozicijama 2.922 evra mesečno. Po visini plata odmah iza njih je predsednik Crne Gore Milo Đukanović čija je plata 2.420 evra.

    Predsednik Albanije Bajram Begaj mesečno pak zarađuje 2.208 evra dok je plata koju prima predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski 1.500 evra.

    Ono što je zanimljivo je to da Aleksandar Vučić nema manju platu samo od predsednika država regiona u kojima je prosečna plata veća od one zvanično proklamovane u Srbiji, već je to slučaj i kada je reč o zemljama u kojima je ona niža nego kod nas.

    Dok je Vučićeva plata, nakon povišice, tek neznatno veća od one koju prima Pendarovski, iznos onih koje dobijaju njegove kolege u BiH i Abaniji je osetno veći.

    Ipak, građanima Srbije niža plata predsednika Srbije u odnosu na one koju primaju predsednici susednih zemalja nije naročita uteha s obzirom na to da čak polovina zaposlenih kod nas mesečno ne dobija više od 485 evra, te bi se oni, a i mnogi drugi, vrlo rado menjali svoje za najnižu predsedničku platu u regionu.

    Iako mu je juče povećana plata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje će primati najnižu platu od svih svojih kolega u regionu, i ona će iznositi oko 170.000 dinara mesečno.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]