Foto: pixabay
Srbija

Koliko će nas koštati letovanje ove godine?

Izvor: 
RTV Čet, 02/06/2022 - 11:35Cene avionskog goriva duplirane su u odnosu na januar i februar ove godine, zbog čega turističke agancije uvode doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima

Pošto zbog rata u Ukrajini cene ovog goriva i dalje rastu, u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA očekuju da će avio-prevoz još poskupljivati

Cene čarter letova ugovaraju se početkom godine u odnosu na cenu goriva, ali je zbog rata u Ukrajini cena goriva drastično skočila i agencije nisu imale izbora nego da uvedu doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima, kazao je Direktor YUTA-e Aleksandar Seničić.

"Cena goriva za avione je u ovom trenutku već za 100 odsto nego u januaru, februaru ove godine" rekao je Seničić.

On je naveo i koliko će konkretno doplata iznositi za pojedine destinacije.

"Doplate se kreću od 30 evra za Grčku (u junu će i biti toliko), za Tursku, Španiju, Italiju je oko 40 evra, Egipat od 50 evra" kaže Seničić.

Dodao je da je u međuvremenu postignut dogovor s nacionalnim prevoznikom, na osnovu kojeg će se bar mesec dana pre leta znati koliko će se prevoz doplaćivati ukoliko dođe do dodatnih promena. A to će se odnositi i na aranžmane koji će se tek prodavati, jer cene goriva i dalje rastu.

Prema njegovim rečima, doplate će biti i za autobuski prevoz, ali će one biti znatno manje - od 10-15 evra u odnosu na prošlogodišnje. Pa će tako prosečna cena karte za Grčku umesto 50-55 evra, sada koštati 60-65 evra.

Kada su u pitanju cene smeštaja, one su, kako napominje, ostale iste za sve zakupe koje agencije imaju pod ugovorima, što se odnosi na kompletni apartmanski deo smeštaja u Grčkoj, a koji je ostao na nivou cena od prošle godine sa pomeranjima do pet odsto, dok je smeštaj u hotelima viših kategorija poskupeo za 10-20 odsto.

Seničić očekuje da će ove sezone porasti i troškovi za vanpansionsku potrošnju, a zbog globalne inflacije.

Iz turističkih agencija napominju da je većina zemalja u kojima najviše letuju turisti iz Srbije ukinula sve kovid mere. To se odnosi na Grčku, Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Češku i Kipar.

Mere još važe u Turskoj, Italiji, Španiji, Egiptu i Tunisu, gde mogu da idu svi koji su vakcinisani sa dve doze ako nije prošlo više od devet meseci, a ukoliko imaju treću dozu onda nema vremenskog ograničenja. Takođe, u te zemlje je moguć ulazak i sa negativnim PCR testom ili negativnim antigenskim testom, odnosno sa potvdom o preležanom kovidu tokom poslednjih šest meseci.
MarketingNajnovije vesti