dečak, naočere Foto: Pixabay
Srbija

Koliko i u kom uzrastu deca mogu da koriste mobilne uređaje bez opasnosti da slabe vid

Izvor: 
013info Uto, 08/02/2022 - 21:02Deca su sve češće i sve duže ispred malih ekrana i mobilnih telefona pa se i broj dece koja imaju neki od problema sa vidom povećava. Crvenilo, bol ili dupla slika stanja su kada dete treba odmah odvesti kod lekara, kaže za RTS načelnica Odeljenja za dečju oftamologiju UKCS Jelica Pantelić.

"Bilo je dosta problema, respiratorne infekcije poput ove se prenose i na oko, konjuktivit. Srećom to je benigno stanje koje brzo prolazi", navodi doktorka Pantelić.

Trenutno je na ovom odeljenju smešteno osmoro dece u čijoj pratnji su i majke.

"Za razliku od opšte klinike ovde leže deca sa svim patologijama, od tumora, glaukoma do katarakte", kaže načelnica Odeljenja za dečju oftamologiju UKCS.

Decu treba oftamološki pregledati od najranijeg perioda, posebno u prvoj godini. Deca čiji roditelji imaju oftamološke probleme treba pregledati što pre, kao i prevremneno rođenu decu.

Ako nema problema i naslednog faktora, posle prve godine treba ići na pregled u 4-5 godini i pre škole.

Sa pojavom digitalizacije povećava se i broj dece sa oftamološkim problema, kaže doktorka Pantelić.

"Deca do dve godine ne bi trebala uopšte da koriste mobilne uređaje, od trće godine mogu do pola sata a u tinejdžerskom uzratsu ne bi trebalo duže od tri sata i to sa pauzama", objašnjava doktorka.

Stanja kada se treba obavezno javiti lekaru je ako primetite crvenilo i infekciju na oku deteta ili ukoliko se dete požali na bol ili smetnje u vidu, poput duple slike. Tada treba odmah otići kod oftamolofa, rekla je za RTS načelnica Odeljenja za dečju oftamologiju UKCS Jelica Pantelić.

Epidemija koronavirusa uticala je i na povećani broj infekcija oka. Na sreću, kako kaže doktorka Jelica Pantelić, te infekcije se relativno brzo saniraju.

 
MarketingNajnovije vesti