• Koliko je realno da još jedan proizvođač automobila otvori fabriku u Srbiji?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Posle izjave predsednika Srbije da se „pregovara sa dva fantastična proizvođača automobila“ i da će rezultat pregovora saopštiti u junu, mediji su spekulisali da je jedan od njih Folksvagen.

    Međutim, kako piše portal Biznis.rs, ta kompanija je navela da nije zainteresovana za otvaranje fabrike u našoj zemlji.

    Poslednje informacije koje su se pojavile u medijima – da su Mercedes i Tojota zainteresovani za proizvodnju svojih vozila u Srbiji, otvaraju prostor za dodatne komentare koji dolaze pre svega od ljudi iz automobilske industrije.

    Kako je za Biznis.rs rekao direktor Automobilskog klastera Srbije Igor Vijatov, naša zemlja je pokazala da je dobro mesto za investicije.

    „Realno je očekivati da istaknuti automobilski giganti planiraju da pokrenu proizvodnju u Srbiji“, smatra Vijatov i navodi da bi bila ogromna stvar da pored Fijatove fabrike u Kragujevcu imamo još jednog proizvođača automobila, posebno što se pominje investicija od nekoliko milijardi evra.

    Informacije koje se pojavljuju u javnosti govore da se u pregovorima sa Mercedesom značajno napredovalo, kao i da je istovremeno velika japanska automobilska kompanija poslala pismo o namerama opštini Inđija. Kako se navodi, traže se detaljnije izmene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vredna milijardu evra, potvrdio je predsednik ove opštine Vladimir Gak agenciji Beta.

    „Dnevnik“ je preneo da su odbornici Skupštine opštine Inđija usvojili u ponedeljak izmenu opštinskog prostornog plana, kojim se severoistočna industrijska zona proširuje na još 900 hektara.

    „Ovakve investicije otvaraju perspektivu mladim ljudima koji su tek završili fakultete i značajno utiču na sve parametre ekonomske politike. U stalnom smo kontaktu sa ljudima iz automobilske industrije i oni su veoma zadovoljni poslovanjem u Srbiji, što je dodatni impuls za dalje unapređenje sektora. Poslednjih godina u našoj zemlji posluju istaknuti kooperanti najznačajnijih brendova i svi oni će se uskoro okupiti na Konferenciji SEE Automotive – Connect&Supply 2022“, najavljuje Vijatov.

    Sagovornik Biznis.rs smatra da je automobilski sektor pronašao u Srbiji dobro mesto za poslovanje i prema njegovim rečima nijedan proizvođač nije izrazio nameru da okonča proizvodnju u našoj zemlji.

     

    Posle izjave predsednika Srbije da se „pregovara sa dva fantastična proizvođača automobila“ i da će rezultat pregovora saopštiti u junu, mediji su spekulisali da je jedan od njih Folksvagen.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]