Radnici Foto: needpix
Srbija

Koliko je realno da se kod nas uvede radna nedelja od četiri dana?

Izvor: 
RTV Sre, 15/03/2023 - 10:59Četvorodnevna radna nedelja uspešno je isprobana u Velikoj Britaniji. Zadovoljni su i radnici i poslodavci, pokazuju rezultati prvog šestomesečnog pilot istraživanja.

Radnici u preduzećima koja su učestvovala u pilot projektu u Velikoj Britaniji, radili su u proseku 34 sata tokom četiri radna dana, a plata im je u tom periodu ostala nepromenjena. U većini je odlučeno da će nastaviti sa kraćom radnom nedeljom, jer se pokazalo da su zaposleni pod manjim stresom i da su zadovoljniji. Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da takva organizacija rada ima i prednosti, ali i mane.

S obzirom na prosečne zarade u Srbiji, Vuković smatra da bi zaposleni i trebalo da rade 4 dana u nedelji, ali ostaje pitanje da li može da se primeni na svako radno mesto.

Kada je reč o našem zakonodavstvu, mi se uklapamo u većinu evropskih država koje propisuju 40 sati rada nedeljno i preporučuje da to bude petodnevna radna nedelja. Međutim, u dogovoru sa poslodavcem radno vreme može drugačije da se rasporedi, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Atanacković je istakao i činjenicu da mnogo ljudi posle pandemije radi od kuće, kao i da će toga biti sve više.

Razlika između naše zemlje i najrazvijenijih ekonomija, kao što je Velika Britanija je ogromna i ne bi trebalo neselektivno preuzimati ideje koje su još u eksperimentalnoj fazi, poručuju u Uniji. Bez ozbiljnih istraživanja i analiza, nema smisla govoriti ni o uvođenju slobodne nedelje, kakva se nastoji uvesti u Hrvatskoj, za koju sindikati smatraju da bi bio prvi korak ka rasterećenju srpske radne snage
MarketingNajnovije vesti