Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Ako ćemo svi da budemo u samoizolaciji, onda je bolje da uvedemo policijski čas. Beograd je sada bomba

Izvor: 
B92 Sre, 15/07/2020 - 17:26

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da moramo da zaustavimo virus i da je nekada bilo lakše kada je bilo vanredno stanje i restriktivne mere na snazi.

On je u emisiji Fokus na televiziji B92 kazao da moramo da shvatimo da je duga borba pred nama.

"Opet je u jednom trenutku kada se skinulo vanredno stanje došlo je do shvatanja da je sve završeno, to je jedna velika greška koja će ostati istorijski zabeležena", zaključio je Kon.

On je naveo sve događaje koji su organizovani u međuvremenu i ocenio da nema nikoga ko se "baš proslavio u shvatanju tih mera".

"Očekivalo se da će toplo vreme smanjiti taj prenos, koji je postao eksplozivan. Došlo je do superprenosa virusa, tamo gde se skandira, glasno viče, gde ima preznojavanja, isparenja, tu postoji aerogeni prenos", kazao je on.

Kon je rekao da što se tiče prenosa koronavirusa vazduhom, ako ste blizu na udaljenosti manjoj od metar i na otvorenom prostoru nije nemoguće aerogeno i kapljičnim prenosom da se virus prenese.

"Kada nosi jedan masku, a onaj ko je zaražen ne, ja sam zaštićen samo 30 odsto. Ako ja ne nosim, a zarazan nosi, ja sam zaštićen 95 odsto, a ako svi nosimo onda smo zaštićeni 99 odsto. Mi sada imamo toliko zastupljen virus mi možemo da pomislimo da je bio u kontaktu. On bi trebalo da bud eu samoizolaciji. Ako ćemo svi da budemo u samoizolaciji, onda je bolje da uvedemo policijski čas", zaključio je on.

"Beograd je imao mere obaveznog nošenja maske i bilo je vezano samo za sredine u kojima je bil aproglašena vanredna situacija. Sada je obavezna za sve, bez obzira na to", kazao je Kon.

On je dodao da se "snažno preporučuje" starijim od 65 godina da nose maske uvek, čak i napolju, pogotovo kada čekaju u redu.

Prema njegovim rečima, svaki kolektivni sport je rizičan zbog nemogućnosti držanja distance, ali da postoji ograničenje okupljanja više od 10 ljudi.

"Koji su to roditelji koji će u ovakvoj situaciji da puste decu ako su mala da idu u parkić da se igraju", rekao je on.

Kako je napomenuo, ljudi moraju da razumeju šta je to šrto nije dobro za njih i da je upravo to zabranjeno.

Prema njegovim rečima, do avgusta će možda neke stvari da se promene, ali verovatno će biti igranje bez publike.

"Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba"

"Mi imamo pogoršanje situacije u Beogradu. U Beogradu se 13. jula javilo 13.433 osoba sa simptomima respiratornih infekcija, pregledano je 2.863, a uzeteo briseva 1.444. Svaki treći koji je bio sumnjiv na kraju se ispostavilo da je bio zaražen", rekao je on.

On je kazao da ćemo nošenjem maski pomoći ne samo sebi, već i zdravstvenim radnicima.

"Mere mogu da počnu da se primenjuju odmah, a ne da se čeka petak. Trebalo bi već sada da očekujemo rezultate. Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba", kazao je on.

Kako je kazao, tog 13. jula zabeleženo je prisustvo virusa u pet vrtića, kod troje zaposlenih i šest roditelja.

"Virus je u ovom trenutku ušao u narod posebno u Beogradu", kazao je on.
MarketingNajnovije vesti