• Kon: Ako nećemo da nosimo maske, nema druge mere osim zatvaranja – vakcine još dugo neće biti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Hrvatskoj vidimo šta nas očekuje, rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon i upozorio da ako građani ne budu nosili maske nema druge mere osim zatvaranja.

    Kon je za Prva tv rekao da ga ne interesuje politika, da ga ne interesuje nepoverenje u krizni štab, da ga jedino interesuje i brine činjenica da se virus brzo širi, pre svega ozbiljno u Beogradu, i da se može usporiti jedino nošenjem maski i držanjem fizičke distance.

    Ako to ne bude slučaj sledi, kaže Kon ili zatvaranje ili katastrofa.

    On je ukazao na činjenicu da u Kini nema širenja virusa, već pet meseci, zbog velike discipline građana i nošenja maski.

    On je rekao da ne treba da mislimo da smo nešto posebno i da će da nas mimioiđe.

    „Mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj i nepovoljnoj situaciji, možda će već krajem sledeće nedelje biti vanredna situacija“, naveo je Kon.

    On je izrazio veliku zabrinutost zbog nepoštovanja mera, pre svega nenošenja maski.

    Ističe da je Krizni štab bio za nošenje maski na otvorenom, ali da pravnici ukazuju na probleme s tim, jer se, kaže i građani i vlast plaše kazni.

    „Jedino objašnjenje za nenošenje maski na otvorenom je da je to nesprovodivo, a medicinski deo kriznog štaba je jednoglasan po tom pitanju, posebno kada se radi o šetalištima“, rekao je dr Kon.

    „Nemojmo se plašiti mera, jasno je da ovo može da se reši samo sprečavanjem kontakata, da li će to biti policijski čas, vanredno stanje, mora se sprečiti širenje“, naglasio je epidemiolog.

    Vakcinu ne treba još dugo očekivati, i kad se pojavi pitanje je za koga će ona moći da se koristi.

    Epidemiolog Kon i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se u svetu sve manje govori o vakcini protiv korona virusa i da to indirektno nešto pokazuje.

    Osim što vakcinu ne treba još zadugo očekivati, Kon je ukazao da i kad je bude – neće biti masovne vakcinacije protiv korona virusa i da će vakcine, ako se pojavi, biti u manjim količinama.

    On je za TV Prva ukazao da je pitanje i za koga će ona moći da se koristi.

    „Nemojmo računati na vakcinu, barem za ovo što nas očekuje preko zime. Nema vakcine, postojimo samo mi sa odgovornošću i snagom zdravstvenog sistema koji će opet biti na testu ako se ne promeni ponašanje“, istakao je Kon.

    On je rekao da zdravstveni sistem sada nije pred pucanjem, da sve funkcioniše, ali da moramo da gledamo unapred i da ne možemo da ne očekujemo da nas virus mimoiđe.

    Kon je naglasio da je glavni grad na ozbiljnom udaru virusa.

    „Beograd ima 116 slučajeva, a pola je iz kovid centara. Ostali su dijagnostikovani u drugim centrima. Beograd ulazi u ozbiljnu situaciju, povećava se broj importa u školama, ali se dobro drže“, navodi epidemiolog Kon.

    Za sada, kako kaže, škole se neće zatvarati.

    „Ako nećemo da nosimo maske, mi nemamo drugu meru osim zatvaranja – nema između“, navodi Kon.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]