Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Neka drugi deo Kriznog štaba preuzme odgovornost

Izvor: 
nova.rs Pon, 08/03/2021 - 20:45

Epidemiolog Predrag Kon rekao je večeras da je sednica Kriznog štaba, koja je trebalo da bude održana sutra, odložena, da ne zna o čemu se radi i da čeka da bude informisan. Ukoliko se mere ne pooštre medicinski deo "apsolutno odbija bilo kakvu odgovornost" i nju treba da preuzme političko-privredni deo Kriznog štaba, rekao je Kon za RTS.

Bez obzira što je vikend bio pod nešto strožijim merama, brojke ne obećavaju, situacija je sve lošija, beogradske bolnice su pune, a sednica Kriznog štaba, koja je trebalo da se održi sutra još nije zakazana.

“Odložen je Krizni štab, to je istina. Zašto je odloženo, ja trenutno nemam odgovor”, rekao je Kon gostujući u Beogradskoj hronici.

On je dodao da je za Krizni štab uobičajeno da dobijaju termin dan ranije.

“Danas nismo to dobili, ne znam o čemu se radi i ja čekam da budem informisan”, rekao je epidemiolog.

On je istakao da medicinski deo Kriznog štaba i dalje traži barem sedam dana mera poput onih koje su važile za vikend.

“Jasno je da se to ne može baš jednostavno dobiti i da su stavovi ovog političko-privrednog dela, koji više razmišlja o posledicama tog sprečavanja kontakata, drugačiji”, rekao je Kon.

Što se tiče epidemiološke situacije ona se nažalost pogoršava, upozorio je on, dodajući da danas imamo više od 4.000 novoobolelih, to je za 500 više nego prošlog ponedeljka što ukazuje da taj broj i dalje raste.

“Znači nije stalo kao što smo se nadali”, rekao je on.

Na pitanje zašto se sednica Kriznog štaba pomera, kada su ove brojke ovakve, Kon je rekao:

“Ako neće da nas poslušaju postavlja se pitanje zašto sedimo tamo, zašto ostajemo, pa zato što smo potrebni, a druga stvar je da li nas slušaju ili ne slušaju”, odgovorio je Kon, dodajući da je potpuno besmisleno da medicinski deo Kriznog štaba prestane da funkcioniše.

On je napomenuo da su u medicinskom delu Kriznog štab izneli potpuno jasno sve argumente i da tu nema dalje mudrosti, ali da postoji inicijativa da iz njega izađemo.

“Šta se od nas hoće, da nam podignete prag brige. Da li se očekuje da neprekidno ratujemo, da izađemo napolje i da vičemo, šta se očekuje od nas”, upitao je Kon.

Na pitanje kakvu poruku medicinski deo Kriznog štaba šalje građanima ako traže sedam dana zatvaranja, a dobiju jedan i po dan, Kon je rekao da je “ta poruka za nas iz medicinskog dela tužna, ne samo za građane”.

“Šta je bolje da nas uopšte nema, da li mislite da je to rešenje. Ja mislim da to nije rešenje. Jedini način kako ja vidim je uporno insistiranje na merama jer vreme prolazi i zaražavanje traje”, istakao je on.

Na pitanje šta će se dogoditi ako drugi deo Kriznog štaba ne bude hteo da čuje medicinski deo o oštrijim merama, Kon je rekao da ne postoji neki poseban razlog da bi se medicinski deo Kriznog štaba do petnih žila borio za to.

“Apsolutno odbijamo bilo kakvu odgovornost i neka preduzmu svoj rad. To je jednostavno jedini način, nećemo da odemo. Dakle, jasno je šta se radi time kada se odbija odgovornost. Niko to nije uradio zbog inata, imamo argumente, ali i oni koji pričaju o ekonomskom značaju imaju svoje argumente, ali ja ne mogu da ih prihvatim, kao lekar to je jednostavno nemoguće. S druge starne, ti argumenti za neke su daleko važniji od bilo čega drugog”, zaključio je Kon.

 
MarketingNajnovije vesti