• Kon: Nismo uspeli sa opštim merama zaštite, situacija je vanredna

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je gostujući na RTS-a da trenutna situacija nije dobra, uglavnom je vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj, postaje povremeno i katastrofalna.

    Na nižim smo brojkama nego što su bile, ali to ne značin da je situacjia bolja. Sutra će ministar sa direktorima kovid bolnica držati sastanak šta prelazi u kovid sistem„, kaže Kon.
     
    Navodi da se pričalo o opštim merama zaštite toliko dugo, ali nismo uspeli – distanca, maske, redovno pranje ruku i izbegavanje prostora gde je rizik veći od zaražavanja.
     
    Nama se situacija pogoršava, ali je uspon nastao posle sretenjskih praznika. Još od 25. januara kreće blag, ali stalni uspon. Prvi put je jasno rečeno 18. februara da moramo ozbiljno da pooštrimo mere„, kazao je Kon.
     
    Kako dodaje, ohrabrujuće je da broj ne raste iz dana u dan.
     
    Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat“, naglasio je Kon.
     
    On je pozvao još jednom ljude da se vakcinišu. Prema njegovim rečima, sada počinje vreme potpunog isterivanja virusa.
     
    Imunitet koji se dobija vakcinacijom znatno je jači čak i od imuniteta koji se dobija najblažom infekcijom. Ne mogu to da tvrdim, ali pokazatelji prvi su takvi„, kaže Kon.
     
    Lađević: U bolnicama i oni koji su primili prvu dozu vakcine
     
    Kovid bolnice u Beogradu su skoro popunjene, a povećana potrošnja kiseonika potvrđuje da je povećan i broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, upozorio je prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju KCS i koordinator svih bolnica u Srbiji. Lađević je za RTS ukazao da je u kovid bolnicama sada sve više i mlađih pacijenta, kao i da su lekari i svi zdravstveni radnici pod velikim pritiskom.
     
    Imamo sad više mlađih pacijenata, generalno imamo inače više pacijenata uopšte i onda je i taj procenat mladih propocionalno veći. To je svakako poruka za sve građane da svako može da oboli od korone i da se treba paziti„, upozorio je Lađević.
     
    Naveo je i da u bolnicama ima pacijenta koji su primili prvu dozu vakcine jer se očito nisu razvila još uvek antitela, a s druge strane, nema pacijenta koji su primili drugu dozu vakcine.
     
    Svi pacijenti moraju da se paze i posle prve i druge, posebno kineske vakcine. Tridesetak dana posle druge kineske vakcine bi bio neki optimalni rok kada bi ste imali već dosta visok nivo antitela„, rekao je Lađević.
     
    Ukazao je da povećana potrošnja kiseonika svakako govori o tome koliko je povećan broj pacijenata.
     

    Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je gostujući na RTS-a da trenutna situacija nije dobra, uglavnom je vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj, postaje povremeno i katastrofalna.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Promenljivo oblačno i toplije

    Od danas sve toplije, samo ujutru ponegde slab mraz. Tokom dana promenljivo oblačno, sa dužim sunčanim intervalima. U brdsko-planinskim predelima moguća je kratkotrajna kiša. Najviša dnevna […]

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]