Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon o masovnom testiranju: Neko je planirao nešto što ne može da sprovede

Izvor: 
021 Čet, 09/04/2020 - 16:48

Član kriznog štaba Vlade, epidemiolog Predrag Kon smatra da u Srbiji ne može da se sprovede masovno testiranje u tolikom obimu koji je u početku planiran i najavljivan jer ne postoji kapacitet za to.

"To verovatno niko nije očekivao, tako se i saopštavalo i planiralo, neko je mislio da triput više može da uradi nego što stvarno može. A iza toga je priča zašto nemamo tog kadra i to je dubiozno pitanje i podrazumeva odnos prema tom delu medicine i prema prevenciji. Ova situacija jeste vanredna i vrlo se jasno vidi. Ovde očigledno nije dovoljno dobro planirano, neko je mislio da može mnogo više da uradi nego što može. Nedostaje nam laboratorijski kadar koji mora to da radi. Imamo opremu, ali logistika nam nije dovoljna. U okviru ove pripreme je urađeno sve što je moglo s onim kapacitetima koji smo imali", rekao je Kon i dodao da, u celoj situaciji, Srbija jeste "dobro".

S druge strane, članica kriznog štaba i zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da su u sistemu testirane sve osobe koje su odgovarale indikacijama koje je Srbija postavila.
 
"Zbog nedostatka kapaciteta imamo nekad zastoj u analizi i objavljivanju rezultata, nekada to nije toliko brzo koliko bismo želeli, ali završena je izgradnja specijalne kovid laboratorije, uz podršku kolega iz Kine i stiže nam oprema za vikend. Imaćemo kapacitet 2.000 testova dnevno i očekuje se da bi krajem sledeće nedelje moglo da profunkcioniše i da se značajno povećava kapacitet", rekla je Kisić i dodala da je cilj minimalno čekanje na rezultate testiranja.
 MarketingNajnovije vesti