• Kon: Odgovornost na pedijatrima za vakcinaciju dece

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je danas da društvo koje se štiti od pandemije ne može da ostavi decu nezaštićenu i da je na pedijatrima odgovornost za vakcinaciju dece.

    Deca ne smeju ostati nezaštićena, „to je moje lično mišljenje, pukao bih da ga ne iznesem“, rekao je Kon i naglasio da su peticije protiv vakcinacije dece i pominjanje eksperimentalnih vakcina bruka i sramota i direktna negacija cele države i njenih institucija koje su odbrile vakcinu za uzrast preko 12 godina.

    „Sve je prepušteno pedijatrima, na njima je odgovornost za vakcinisanje“, rekao je Kon za tv Pink i dodao da se pedijatar i roditelj praktično odlučuju da dete bude zaraženo i računaju na prirodni imunitet.

    Naveo je da se na primeru Izraela, gde je 95 odsto stanovnika vakcinisano, vidi da totalna zaštita ne postoji.

    „Zahvaljući trećoj dozi čitavom svetu su pokazali da to ima efekta i jasan pokazatelj je zasto je treća doza važna za starije od 60 godina“, rekao je on.

    Kon je upozorio na ubrzanje aktivnosti virusa i naglasio da samo ozbiljne mere mogu da zaustave zaražavanje.

    „Mere kakve su sada na snazi nisu dovoljne, o tome će se raspravljati, bilo je govora o različitim stvarima, očekujemo direktne konsultacije i sednicu Kriznog štaba“, rekao je Kon i dodao da za kovid propusnice nema volje i da je pitanje kako bi bilo moguće implementirati ih.

    „Videćemo kako je bilo na Guči, tu smo relativno dobro prošli, a dešavaju se razna slavlja koja ne mogu da se kontrolišu“, rekao je Kon i dodao da na dnevni red dolaze i noćni kulubovi, ali da ne vidi razog zašto oni ne bi radili ako se okupljaju vakcinisani.

    Dodao je da treću dozu u Srbiji može da primi ko želi, ako mu je prošlo 180 dana od prve doze, kao i da je snažno preporučena za one sa oslabljenim imunitetom.

    Prema njegovim rečima, u tu grupu spadaju i oni koji su imali transplantaciju organa, primaju terapiju koja naglo obara imunitet, svi stariji od 70 i oni na hemodijalizi.

    Tu spadaju, kako je naveo i stariji od 60 koji žive u kolektivnom smeštaju i putnici koji bi kao treću dozu treablo da prime onu koja se međunarodno priznaje.

    Dodao je da je činjenica da su kombinovane vakcine izazov.

    „Astra Zeneka i Fajzer je dobra kombinacija, kod Sputnjika se insistira da to bude Sputnjik jer se sastoji od dve različite vakcine – dve komponente, kada primate treću dobija se prva vakcina, kod kineske će i treća biti ista“, rekao je Kon.

    Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je danas da društvo koje se štiti od pandemije ne može da ostavi decu nezaštićenu i da je na pedijatrima odgovornost za vakcinaciju dece.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija