Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Omikron je možda već tu, a da ga nismo registrovali

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Ned, 05/12/2021 - 12:12Omikron, novi soj koronavirusa, registrovan je u Hrvatskoj, s toga je pitanje vremena kada će stići u Srbiju, možda je već tu, a da ga nismo registovali, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolog ukazuje da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prva istraživanja iz Južne Afrike pokazuju da ga karakterišu uglavnom blagi simptomi.

"Podaci iz Južne Afrike upućuju na to da dobijamo jednu varijantu koronavirusa koja će davati daleko više asimptomatskih slučajeva", rekao je Kon za TV Prva.

Drugi utisak je, dodaje, da se brzo širi, jer je već registrovan u više od 40 zemalja za kratko vreme.

Kon je ukazao da slika o omikronu još nije kompletana, te da treba sačekati još nedelju do dve dana i videti kako će se ponašati u Evropi.

Ističe da nije neobično da će ta nova varijanta postati dominantna u populaciji, dodajući da pojedini smatraju da će za tri meseca polovina inficiranih biti zaražena delta sojem, a druga polovina omikronom.

"Očigledno da vakcinacija deluje"

I u ovom slučaju, dodaje Kon, prema analizama iz Južne Afrike očigleno je da vakcinacija deluje.

"Vakcinacija ostaje glavni način borbe protiv koronavirusa", kaže Kon i dodaje da i dalje se treba štiti maskom, fizičkom distancom i dezinfekcijom.

Upitan da li je za obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa, s obzirom da je Austrija jedna od prvih zemalja koja je to uvela, Kon je izjavio da Srbija uveliko ima obaveznu imunizaciju za zdravstvene radnike koja je regulisana zakonom, ali da se u ovoj situaciji nije primenilo.

"Nije se primenjivalo ni ranije", kaže Kon i dodaje da je on uvek za to da stopa vakcinisanih bude visoka, te da ne može da bude protiv neke mere koja povećava vakcinaciju.

"Ja sam više puta to izražavao i jasno sam opredeljen da je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike nešto što je nužno, moralno i etički, ali i neprihvatljivo da nije obavezno", rekao je Kon.

 
MarketingNajnovije vesti