• Kon: Preminulih od korone dva i po puta više od zvanične statistike

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je epidemijska situacija u Srbiji vanredna, ali da srećom nije katastrofalno jer nema situacije da hitno moraju da se proširuju bolnički kapaciteti.
     
    On je naveo da, prema zvaničnim podacima, na svakih 27 minuta imamo jedan smrtni slučaj povezan sa kovidom, ali da „objektivno na svakih 10 minuta imamo smrtni slučaj povezan sa epidemijom“.

    Kon je na TV N1, odgovarajući na pitanja gledalaca, rekao da svakako ima više preminulih, skoro dva i po puta više od zvanične statistike, ali je istakao da to može da se utvrdi samo nakon obrade podataka.

     
    „Zašto se to ne radi, to je drugo pitanje. Tražio sam da se to radi kvartalno, a to se uradilo na godišnjem nivou“, dodao je.
     
    Na pitanje zašto ne da ostavku ako njega i medicinski deo Kriznog štaba ne sluša politički deo, odgovorio je pitanjem: „Da li zaista neko misli da je to pitanje koje je bitno u ovom trenutku?“ Smatra da se takvim pitanjima stvara javno mnjenje protiv Kriznog štaba.
     
    „Valjda je jasno od početka da ne dajem ostavku iz jednog jedinog razloga – da bi radio u korist javnog zdravlja. Ovakva pitanja se namerno postavljaju radi diskreditacije medicinskog dela Kriznog štaba. Nema nijednog jedinog razloga da ja lično dajem ostavku, niti iko drugi iz medicinskog dela Kriznog štaba“, kazao je Kon.
     
    Na pitanje zašto nema novih mera i kako je to na sednici Kriznog štaba predstavila premijerka Ana Brnabić, on ponavlja da njeno objašnjenje nije razumeo, ali da je osnovna stvar i jedini rezultat sa sastanka Kriznog štaba da se sprovodi vakcinacija, koja je jedini izlaz iz ove situacije i da mere ne bi ništa promenile ako ne bude vakcinacije.
     
    „Nevakcinisani ozbiljno nanose štetu time što onemogućavaju čitav jedan prostor koji se koristi za lečenje nevakcinisanih, smanjenjem kapaciteta za non-kovid bolesti i proširenjem kapaciteta za kovid obolele. Govor protiv vakcinacije nije više samo mišljenje, već je ozbiljno uticanje na situaciju u zemlji“ navodi Kon.
     
    On ističe da je posebno važno da se mladi vakcinišu jer oni imaju mnogo kontakata i tako više šire virus.
     
    Upitan koliko zarađuju članovi Kriznog štaba, on ističe: „Nula, nijedan jedini dinar“.
     
    „Radimo apsolutno volonterski. Ja imam ugovor sa Gradskim zavodom da nastavljam svoj posao kao savetnik“, kazao je Kon, odgovarajući na pitanja gledalaca N1.
     

    Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je epidemijska situacija u Srbiji vanredna, ali da srećom nije katastrofalno jer nema situacije da hitno moraju da se proširuju bolnički kapaciteti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]