Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Situacija i dalje nesigurna; Broj izlečenih veći od broja novozaraženih VIDEO

Izvor: 
B92 Ned, 09/08/2020 - 18:28

Epidemiolog dr Predag Kon izjavio je da situacija u Srbiji, uprkos poboljšanju, i dalje nesigurna.

"Što se tiče Beograda, iz dana u dan se primećuje smanjenje sumnji na zarazu kovidom. Međutim, ovi brojevi su i dalje visoki i situacija je uprkos poboljšanju i dalje nesigurna", izjavio je Kon.

Još jednom je ponovio navode premijerke Ane Brnabič u vezi sa povratkom đaka u škole. Kako kaže, o tome će se više znati u utorak.

"Mi smo praktično sve rešili. Tu postoje određena tehnička pitanja koja su u vezi sa mogućnostima nekih škola. Ono što roditelji moraju da znaju, samo zdravo dete može u školu. Biće potrebno da provere temperaturu detetu pred polazak, kako se to ne bi prepuštalo školama", rekao je Kon.

Osvrnuo se i na slučaj Majkla Odža, bivšeg igrača Crvene zvezde, koji je preminuo.

"Ne postoje dokazi o povezanosti koronavirusa i smrti sportiste koji je od nje ozdravio, to se ne može dokazivati na jednom slučaju", izjavio je i dodao da samo kliničari mogu da daju procenu o posledicama koronavirusa na one koji ozdrave.

Kon nije imao odgovor na pitanje zašto je smenjena dr Lejla Ćeranić, koja je bila jedini infektolog u Novom Pazaru.

Odgovarajući na pitanje zašto se ne objavljuje podatak o broju izlečenih, kaže da je verovatno zbog toga što nisu svi ni prikupljeni.

"Verovatno se ne objavljuje zato što nisu prikupljeni svi podaci. Ono što ja mogu da kažem jeste da se on povećava i veći je od broja novih slučajeva", rekao je.

Konferencija počinje na 9.30 min. snimka

Što se tiče situacije sa centrima za dnevni boravak dece sa autizmom, Kon naglašava da se to pitanje "dugo provlači i da za sada nema rešenja", kao i da ti centri treba da rade kao i svi drugi dnevni boravci dece, ali da se to ne primenjuje.

 
MarketingNajnovije vesti