Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Treba pooštriti kontrolu sprovođenja mera

Izvor: 
FoNet Pet, 25/09/2020 - 10:29

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je evidentirano 36 osoba sa simptomima kovida od kada je uveden sistem nadzora za ljude koji se vraćaju sa letovanja, pre svega iz susednih zemalja, dodavši da se mere neće pooštravati, ali da treba pooštriti kontrolu sprovođenja mera.

"Ovaj sistem se prvi put primenjuje u zemlji i najvažnije je da funkcioniše. Presek je rađen na 23.000 i do tada je registrovano 36 osoba sa simptomima korona virusa. Mi trenutno imamo import virusa, a od građana zavisi da li će se javiti u kovid ambulante, naravno ako imaju simptome. Niko ne može da zaustavi virus ali ovaj sistem je napravljen da ga uspori, što smo za sada uspeli", rekao je Kon za RTS.

Prema rečima Kona, nije bilo teških epidemioloških slika kod osoba kod kojih su registrovani simptomi kovida po povratku iz inostranstva. Uglavnom su to temperatura praćena kašljom, gubitak ukusa i mirisa.

"Virus i dalje ima visok potencijal prenosa i nikako ne smemo da se opustimo, posebno imajući u vidu epidemiološku situaciju u okolnim zemljama", naglasio je Kon.

Kon kaže da neće biti karantina klasičnog tipa, već da ono što se sprovodi je da kontakti idu u samoizolaciju.

"Mere se neće pooštravati ali treba pooštriti kontrolu sprovođenja mera jer je važno da produžimo ovu prihvatljivu situaciju i tokom oktobra kako bi sproveli vakcinaciju protiv gripa. Ljudi koji bi trebalo da se vakcinišu ima oko dva miliona, ali taj nivo vakcinacije nikada nije postignut. Na raspolaganju će biti oko 700.000 doza vakcine protiv gripa a biće nabavljeno još ako bude bilo potrebe", rekao je Kon.

Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, sa početkom školske godine nije povećano širenje virusa, a sada predstoji povratak studenata u domove.

"Studenti se useljavaju i sada i krajem oktobra. Pregled je obavezan pa se na osnovu procene eventualno i testiraju. Pred Zavodom za zaštitu studenata je ogroman posao ali oni imaju i iskustvo i kapacitet da obave taj posao", naglasio je Kon.

On je naveo da nadzor u školama funkcioniše i da su do sada 24 škole u Beogradu zahvaćene ali su u pitanju pojedinačni slučajevi.

"Ta deca su izolovana i sprečen je prenos. Kada je više prisutan virus, onda se i brže prenosi ali je važno da je sistem napravljen i da funkcioniše", naglasio je Kon.
MarketingNajnovije vesti