• Kon: Treći pik može da traje 12 do 16 nedelja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Virus korona u svim zemljama oko Srbije pokazuje veliki potencijal i brzo se prenosi, jer ulazimo u period jesen-zima kada je najaktivniji, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da treći pik može da traje 12 do 16 nedelja. 
    On je za TV Pink rekao da se broj zaraženih povećava u Beogradu, ali i u Kragujevcu i Valjevu i da od primene epidemioloških mera zavisi koliko ćemo ga usporiti.

    „Samo od našeg ponašanja zavisi koliko ćemo ga usporiti. Može da traje 12 do 16 nedelja sa usporavanjem. Što ga više usporimo to će manje ljudi imati tragičan ishod“, rekao je Kon.

    On je naveo da mnoge evropske zemlje nisu imale drugi pik tokom leta, kao Srbija, i da tek sada imaju drugi udar virusa.

    Srbija je imala tokom leta drugi udar i povećanje broja obolelih te Kon smatra da je zbog toga naša zemlja u ovom momentu bolja od ostatka Evrope.

    Napominje da je važno da se nose maske i na otvorenom u pešačkim zonama gde je nemoguće kontrolisati distance.

    “Preporuka je da se nosi maska svuda i na svakom mestu. Jedina zemlja koja se drži po pitanju korone je Kina, jer svi nose stalno maske. Zahvaljujući tome tako mnogoljudna nacija se drži bez i jednog slučaja“, naglasio je on.

    Pojašnjava da ukoliko svi nose maske zaštita od prenošenja virusa je 99 odsto.

    Ako samo jedan čovek nosi masku, a oko njega niko ne nosi onda je on samo 30 odsto zaštićen.

    Kon napominje da je važna kolektivna svest, da primenom preporučenih mera može da se smanji prenošenje virusa dok nemamo vakcinu.

    „Usporavanjem prenošenja virusa obezbeđujemo ne samo zdravstvenom sistemu da opstane, već obezbeđujemo da se preživi period do dolaska vakcine koja treba da obezbedi kolektivni imunitet. Ovo je previše ozbiljna bolest da se čeka da se prirodno stvori kolektivni imunitet“, naveo je on.

    Broj pacijenata u kovid ambulantama se stalno povećava, te je tako u Beogradu pretprošle nedelje bilo 11, 6 odsto, a prošle 20 odsto.

    Kon kaže da ga „gane“ kada vidi ljude na ulici da su disciplinovani, da nose maske i da mora da se shvati da je ponekada Krizni štab za borbu protiv kovid 19 oštriji jer su „jako zabrinuti“.

    „Ne možete da izostavite činjenicu da se tako dramatično virus ubrzava u neposrednoj blizini, a da gledate proslave i neke nedodirjive, kako ih zovemo u medicinskom delu Kriznog štaba“, rekao je Kon.

    Pojašnjava da ponašanje treba menjati dok se virus nije raširio u suprotnom će masovno zaražavanje naterati sve da menjaju ponašanje.

    Upitan šta će biti sa školama i da li će se zatvarati, Kon je rekao da to ne zavisi od epidemiologa da je model nastave za škole napravljen i da to funkcioniše.

    „Prošle nedelje bilo je pojedinačnih slučajeva zaraze u 26 škola, od toga 10 srednjih, pretprošle nedelje bilo je u 27 škola. Retki su slučajevi da se jasno vidi prenošenje u školi, do prenošenja dolazi van škole“, naveo je on.

    Procedura je da ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva zaražena učenika celo odejenje ide na onlajn nastavu, te se tako može desiti i da deset odeljenja u jednoj školi prati nastavu onlajn, ali da to ne znači da će se nastava uživo prekinuti u školi.

    Nadzor je, navodi, u školama i vrtićima dobar, ali da fali bolji nadzor nad velikim kolektivima i mestima zabave.

    Virus korona u svim zemljama oko Srbije pokazuje veliki potencijal i brzo se prenosi, jer ulazimo u period jesen-zima kada je najaktivniji, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da treći pik može da traje 12 do 16 nedelja. 
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]