Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: U Beogradu došlo do eksponencijalnog rasta, ozbiljne restrikcije ako situacija bude toliko loša

Izvor: 
FoNet Sre, 28/10/2020 - 11:21

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je danas da se Srbija nalazi u usponu trećeg talasa i da je u Beogradu došlo do eksponencijalnog rasta, kao i da će morati da se uvode ozbiljne restrikcije ako situacija bude toliko loša, bez obzira na to da li će biti ekonomskih problema.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, Kon je rekao da se Srbija nalazi u usponu trećeg talasa, te da je u Beogradu došlo do eksponencijalnog rasta.

"Ne možemo da očekujemo ni zaravnjenje ni usporavanje. Ovo se ubrzava i tek dobija svoj pravi zamah i snagu u Beogradu. Polako se pojavljuju i drugi gradovi i širi se po celoj Srbiji", naglasio je Kon.

Ističe da je ograničavanje kretanja na poslednjem mestu.

"Pre toga, treba obezbediti da se kontakti ne dešavaju i da se ono gde su mesta zaražavanja zabrane, direktno ili indirektno", naglasio je Kon dodajući da uvođenje bilo kakvih restriktivnih mera mora biti u skladu sa situacijom.

Za sada je, kaže, najvažnije da građani znaju da, posebno u Beogradu, izbegavaju mesta koja su definisana kao mesta zaražavanja.

"Da nose barijeru, masku, ne nosimo maske da bismo nekog maltretirali, već je to barijera za virus – štitimo i druge i sebe. Jedni drugima pomažemo. Nema trenutno pametnijeg načina da usporimo virus, sve drugo je restriktivno, udariće na ekonomiju i na niz drugih problema", naglasio je Kon.

On je ukazao da se ipak ispoljava neki sezonski karakter virusa, ali da ne može da se tvrdi da li će virus ostati trajno na ovim prostorima.

Kon je demantovao informacije da se ne radi praćenje kontakata zaraženih i naveo da niko ne vidi satiranje od posla čitave epidemiološke službe u Srbiji, da postoje četiri smene, da se radi neprekidno.

"Sa svakim od 100 kontakata treba da se ispriča gde je bio. Priča o tome da se svi testiraju je nešto što nije sprovodivo. Testiraju se oni koji imaju simptome a da su kontakti. Da se ispituju svi kontakti, laboratorijski, bilo bi idealno, ali ne može da se očekuje da se ostvari", naglasio je Kon.
MarketingNajnovije vesti