pasos
Srbija

Konačno poznato šta vam je potrebno da biste ušli u ove zemlje

Izvor: 
Tanjug Ned, 30/05/2021 - 08:47


Grčka popušta antiepidemijske mere, pa je i najveće interesovanje turista iz Srbije da tamo letuju, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

 

On je dodao da je veliko interesovanje i za Tursku i Crnu Goru. Prema rečima Seničića, u Grčkoj, gde trenutno boravi oko 1.000 naših turista, situacija je stabilna, najdrastičnije mere su ukinute, a i ostale se popuštaju.

"Malo je veća distanca, maske se nose isključivo u zatvorenom prostoru, nema nekih drastičnih razlika u odnosu na ono što radimo i kod svoje kuće", rekao je on i dodao da se početkom juna značajno poveća broj naših turista u Grčkoj.

Po sporazumu sa Grčkom o priznavanju svih vakcina neophodno je da je prošlo 14 dana od revakcinacije, a popunjava se i PLF formular što čini jedan član za celu porodicu. Za ulazak u Grčku je alternativa negativan PCR test do 72 sata, ili pozitivan koji nije stariji od devet meseci.

"Najava grčkih vlasti je da će od 1. juna, a najverovatnije ne tako brzo, već od 15. juna, biti obavezan zeleni sertifikat koji je sada moguće preuzeti preko elektronske uprave interneta ovde u Srbiji", kaže Seničić. Ta procedura pravi malo problema starijim sugrađanima koji nemaju internet pa se zaposleni u turističkim agencija snalaze da pomognu.

"Deca do 5 godina ne moraju da imaju nijedan od ovih dokumenata kada ulaze sa nekom starijom osobom, a očekujemo da se ta granica za decu podigne na 10 ili 12 godina već početkom juna meseca", rekao je on. Dodao je da očekuje da se sredinom juna uvede i mogućnost priznavanja negativnog antigenskog testa koji je značajno jeftiniji.

Za putovanje u Tursku se prihvataju sve vakcine i negativan PCR test, a mlađi do 18 godina, ako putuju sa odraslima, ne moraju da poseduju nijedan od ovakvih dokumenata.

Za Egipat i Tunis još uvek je potreban negativan PCR ne stariji od 72 sata, a Seničić kaže da su u toku pregovori, i da očekuje da od sredine juna i oni prihvate naše sertifikate o vakcinama. Kipar prihvata sve vakcine i negativan PCR, a deca do 12 ne moraju imati nikakav dokument kad su sa starijima.

Bugarska, Hrvatska i Slovenija prihvataju sve sertifikate o vakcinaciji, pozitivan PCR ne stariji od devet meseci, i negativan PCR od 72 sata, a važno je da prihvataju i negativan antigenski test.

Za Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju nije potrebna nikakva korona dokumentacija a putuje se sa ličnom kartom. "Crna Gora ima značajno smanjene cene smeštaja i mogućnošću besplatnog lečenja ako se oboli od kovida, što pruža i Grčka", ističe on i dodaje da posle Grčke za Tursku i za Crnu Goru u ovom trenutku postoji najveće interesovanje na našem tržištu.

 

Za ovakvu situaciju i trendove oko mogućnosti putovanje Seničić kaže da su svetlo na kraju tunela i nada da će sezone biti.

"To je važno da bi turističke agencije počele nešto da prihoduju posle 14 meseci, tokom kojih su imale smanjenje prometa veće od 90 posto", kaže on, dodajući da država osim osnovne pomoći nije našla načina da pomogne agencije.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti