Dete Foto: pxhere
Srbija

Konstitutisan Savet za prava deteta

Izvor: 
N1/FoNet Sre, 21/07/2021 - 18:53


U Beogradu je održana konstitutivna sednica Saveta za prava deteta, na čijem čelu je ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, koji je istakao da je uloga tog tela da inicira mere za usklađivanje politika Vlade, koje se odnose na decu i mlade u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalnih pitanja.

Pored toga, Savet daje preporuke u oblasti brige o deci i predlaže politike ostvarivanja prava dece u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici.

Dodao je da Savet prati i primenu propisa koji se odnose na ostvarivanje prava deteta, daje inicijative za njihove izmene, prati primenu Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i koordinira sprovođenje nacionalnih odredaba za sprečavanje zloupotrebe dečjeg rada.

Direktorka Unicefa Dejana Kostadinova predstavila je deo aktivnosti te organizacije u Srbiji koji se, između ostalog, odnosio na značaj kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja od ranog detinjstva do adolescencije, razvijanje kompetencija učenika i nastavnika, kao i primenu inovativnih rešenja i digitalnih inovacija, a posebno je naglasila značaj zajedničkih aktivnosti svih aktera zajednice u procesu vakcinacije dece.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da radi na posebnom izveštaju o diskriminaciji dece i najavila da on treba da bude predstavljen u Skupštini Srbije uoči Svetskog dana deteta.

Istakla je da će institucija na čijem je čelu pružiti svaki vid pomoći Savetu, posebno naglasivši da su preveli Opšti komentar br. 25, Komiteta UN o pravima deteta, koji se odnosi na digitalno okruženje.

Na digitalno okruženje kao potencijalni vid nasilja među mladima osvrnuo se i Dmitrović, koji je sugerisao Savetu da se posebno pozabavi tim problemom, kao i zdravstvenim problemom kom se izlažu mladi ljudi odbijajući vakcinaciju, najviše pod uticajem antivakserskih lobija, koji svoje stavove prenose putem društvenih mreža.

 
MarketingNajnovije vesti