Dimnjak Ilustracija: piqsels
Srbija

Kopač: Takse na ugljen-dioksid biće uvedene na Zapadnom Balkanu do 2025.

Izvor: 
Beta Ned, 28/11/2021 - 13:33Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač najavio je da će najkasnije do 2025. godine u regionu Zapadnog Balkana biti uvedene takse na emisiju ugljen-dioksida.

Kopač je za N1 rekao da će sledeće nedelje u Beogradu biti održan Ministarski savet Energetske zajednice na kom bi trebalo da bude usvojeno više direktiva i, kako je naglasnio, možda i najvažnija uredba o načinu formiranja energetsko-klimatske politike.

"Možda je još važnija diskusija o mapi puta dekarbonizacije koja najavljuje da bi došlo do uvođenja cena (taksi) na emisije ugljen-dioksida, najkasnije do 2025", rekao je Kopač.
 
Uvođenje taksi je, prema njegovim rečima, najbolji i praktično jedini način da se ekonomija okrene većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. To donosi i dodatne prihode koji se mogu upotrebiti za energetsku tanziciju, dodao je Kopač.
 
Naglasio je i da će sredstva od naplate taksi ići u nacionalne budžete, a ne u evropski, dok će zemlje koje budu primenjivale taj mehanizam zadržati preferencijalni tretman pri izvozu u EU.
 
Kopač je objasnio i da je energetska tranzicija dugoročni proces, i da je jasno da će u Srbiji još decenijama raditi termoelektrane na ugalj.
 
"Trajaće skoro sigurno do 2050. Ne možemo očekivati brze promene, jer to jednostavno nije moguće", poručio je.
 
Upozorio je i da Srbija još uvek ne uvažava direktiu o velikim ložištima, odnosno da još nije ugradila filtere za odsumporavanje, azotne okside i prašinu u sve termocentrale, ali je podsetio i da je taj proces u toku.
 
"Još nije završen i moguće je da dođe do sankcija u slučaju neispunjavanja te obaveze", rekao je Kopač.
 MarketingNajnovije vesti