Stare ruke Foto: pixabay
Srbija

Koronavirus u privatnom domu za stare u Zemunu, sedmoro zaraženih

Izvor: 
Tanjug Uto, 31/03/2020 - 12:43

Direktorka doma za stare "Doživeti stotu" u Zemunu Svetlana Filipović potvrdila je da su ona i još šest korisnika te ustanove zaraženi koronavirusom i da je o tome obavestila nadležne i zatražila pomoć. Ona je Tanjugu u telefonskom razgovoru rekla da je trenutno u bolnici i da je o infekciji odmah obavestila Institut za javno zdravlje "Batut" i Ministarstvo zdravlja i zatražila pomoć.

Ističe da sada o korisnicima u tom domu u Zemunu brinu volonter i medicinska sestra, koji su zdravi. Mediji su prethodno prenela da je kod šest korisnika Doma, direktorke ove ustanove socijalne zaštite i jedne medicinske sestre potvrđen koronavirus, a da objekat u Šilerovoj ulici i dalje radi i da sada u njemu ima 19 korisnika.

Ministarstvo rada nema informacije o tome šta se desilo u privatnom staračkom domu u Zemunu i od Udruženja privatnih domova zatražilo je detalje u vezi sa navodima da su korisnici i zaposleni oboleli od koronavirusa, izjavio je danas ministar rada Zoran Đorđević.

On je jutros izjavio da je ministarstvo još pre vanrednog stanja odlučilo da "hermetički zatvori" državne staračke domove, odnosno strogo zabrani posete i da se ta mera ispostavila kao dobra, a da je ista takva preporuka poslata i tom udruženju da je primene i u privatnim domovima.

"Nemamo informaciju šta se dešava tamo, niko nas nije obavestio o tome a kontaktirali smo predsednika udruženja privatnih domova, i poslali dopis Ministarstvu zdravlja kako da postupamo dalje, jer ne smemo da pošaljemo inspektore da nekom ne bismo ugrozili zdravlje. Tražili smo takođe informacju da li se korisnici i zaposleni nalaze u bolnicama i kojim, kako bismo dalje postupali, jer njima je porebna pomoć i da se vidi u kakvom stanju su korisnici", rekao je Đorđević.

 

 
MarketingNajnovije vesti