• Kovid propusnica je digitalni zeleni sertifikat, štampan ili na telefonu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kovid propusnice su digitalni zeleni sertifikat, koji će od subote biti obavezni za ulazak u ugostiteljske objekte posle 22 sata, izjavio je Tanjugu savetnik predsednice Vlade Vukašin Grozdić.

    On je naveo da digitalni zeleni sertifikat sadrži sve podatke o testovima na kovid 19 i vakcinaciji jedne osobe.

    „Prilikom svake vakcinacije i svakog testa svi vakcinacioni punktovi i sve laboratorije preko sajta eUprave šalju na mail adresu lica digitalni zeleni sertifikat i većina naših građana ga je već koristila letos kada je išla na letovanje. Ukoliko ga slučajno nemate možete ga štampati sa sajta eUprave biranjem opcije preuzimanje digitalnog zelenog sertifikata“, rekao je Grozdić.

    Dodao je da je druga opcija odlazak u Poštu, gde će digitalni seftifikat biti odštampan svakom uz odgovarajući lični dokument koji dokazuje identitet.

    „Digitalni zeleni sertifikat je potvrda i o vakcinaciji i o preležanoj bolesti. To znači da ste imali preležanu bolest pa je prošlo 14 dana i da tada tu potvrdu možete koristitrednih 210 dana. PCR koji je negativan možete koristiti 72 sata, antigenski test do 48 sati. Tu su i podaci o vakcinama – druga, odnosno treća doza, kao i test na antitela, gde ako se pokaže da imate IGG antitela, može se koristiti do 90 dana“, objasnio je Grozdić.

    Navodi i da se digitalni zeleni sertifikat može nositi u papirnom formatu ili u telefonu i kaže da će oba načina biti prihvatljiva za ulazak u objekte u kojima se služe hrana i piće posle 22 sata.

    „Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili izvrši neki test, nema potrebe da ponovo vadi digitalni zeleni sertifikat, jer će se sve promene očitati preko njegovog QR koda“, naglasio je Grozdić. On dodaje da obična potvrda o vakcinaciji neće važiti, a da se priznaju digitalni zeleni sertifikati iz zemalja EU i drugih zemalja sa kojima Srbija ima sporazum o priznavanju vakcinacije ili preležane bolesti.

    Grozdić kaže i da eUprava radi na izradi posebne aplikacije koja će očitavati QR kodove, kao novčanik, gde će građani moći da drže i skladištite te podatke.

    „Za sada koristimo sistem koji je najjednostavniji za građane i poslovne ljude, a to je da bilo kojim čitačem QR koda izvršimo skeniranje koje zapravo vodi na sajt eUprave gde možete videti sve podatke o nekom licu“, rekao je Grozdić.

    On ističe da u ovom trenutku ne može reći da koliko je interesovanje za izdavanje zelenih digitalnih sertifikata, ali da očekuje da će se ono svakako povećati od ponedeljka, kada počne kažnjavanje osoba za boravak u ugostiteljskim objektima bez kovid propusnica.

    Kovid propusnice su digitalni zeleni sertifikat, koji će od subote biti obavezni za ulazak u ugostiteljske objekte posle 22 sata, izjavio je Tanjugu savetnik predsednice Vlade Vukašin Grozdić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija