Kreni-promeni
Srbija

Kreni-promeni: Protesti do zabrane istraživanja bora i litijuma

Izvor: 
Beta/FoNet Pet, 21/01/2022 - 22:47


Inicijativa Kreni-promeni saopštila je da će nastaviti sa novom serijom protesta sve dok Vlada ili Skupština Srbije ne predlože i zakonom uvedu zabranu na istraživanja bora i litijuma.
 
Oni su najavili novi protest za sledeći četvrtak ispred Predsedništva.
 
Kako navode, vlada nije garantovala da će narodna inicijativa o zabrani istraživanja bora i litijuma, koju je Kreni-promeni trebalo da pokrene, biti stavljena na glasanje pre raspisivanja izbora.
 
Istakli su da bi zabrana kopanja bora i litijuma bila ispunjenje njihovog poslednjeg zahteva i da da će nastaviti sa protestima dok se on ne ispuni.
 
"Potpuno je nelogično da se zbog ekološki štetnog istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma sprovede faktička zabrana na delu teritorije. Kao što je zaštićen Jadar, potrebno je da zaštitimo celu Srbiju", navode.
 
Prema njihovim rečima, ukoliko se ne bi uvela zabrana na nivou cele Srbije, kompanija "Rio Tinto" bi imala jaču argumentaciju po eventualnoj tužbi, odnosno, da su diskriminisani iz političkih razloga u odnosu na druge kompanije.
 
Zaštitimo Jadar: Ukidanje prostornog plana nije dovoljno
 
Aktivistkinja udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" Marija Alimpić izjavila je da samo ukidanje Prostornog plan područja posebne namene za projekat "Jadar" nije dovoljno da bi se reklo da smo konačno završili sa tim projektom.
 
Ona je naglasila da je potrebno da se ukinu lokacijski uslovi koje kompanija Rio Tinto ima, da se zemljište koje je postalo građevinsko vrati u prethodni status, odnosno da se ponovo preimenuje u poljoprivredno i šumsko.
 
Alimpić je ukazala da je potrebno da se iz Prostornog plana Srbije izbriše litijum koji je u njega unet 2016. godine, "ne samo zbog Jadra nego i zbog svih drugih lokacija na kojima se istražuje ili se planira istraživanje litijuma, kojih ima više od 10".
 
Istakla je da se mora ispitati koji su ljudi zloupotrebili svoj službeni položaj i "ilegalno odobrili usvajanje" Prostornog plana za projekat "Jadar" i oni koji su u Prostorni plan Srbije uneli litijum.
 
Alimpić je podsetila da su Jadar i Rađevina dom više od 150 biljnih i životinjskih vrsta zaštićenih zakonima Srbije i brojnim međunarodnim konvencijama.
 
Uzimajući u obzir da je dolina Jadra plavno područje, upozorila je, sasvim je jasno da se projekat "Jadar" nikada ne može realizovati, bez obzira da li se radi o Rio Tinto ili nekoj drugoj kompaniji.
 
"Ne pristajemo na moratorijum niti ga tražimo, jer je on po svojoj definiciji - odlaganje problema", rekla je Alimpić.
 
Dodala je da žitelji Jadra i Rađevine već dve godine na svojim imanjima žive kao "podstanari", što znači da nemaju pravo da planiraju budućnost.
 
"Dakle, ne moratorijum već trajna zabrana uz zaštitu pomenutih predela i poštovanje postojećih zakona koji, iako su loši, ipak znače jer ukoliko bi se poštovali taj rudnik nikada ne bi mogao da se otvori", zaključila je Alimpić.
 
 MarketingNajnovije vesti