Foto: Pixabay
Srbija

Kriza nije uticala na plasman organske hrane, izvoz opstao

Izvor: 
RTV/Tanjug Uto, 07/06/2022 - 16:43Kriza se nije odrazila na plasman organske poljoprivrede na domaćem tržištu, dok se zbog rata izvoznici oslanjaju na alternativne puteve, rekla je danas za Tanjug generalni sekretar asocijacije "Serbia organice" i savetnica ministra poljoprivrede za organsku proizvodnju Ivana Simić.

"Na plasman organskih proizvoda na domaćem tržištu rat se nije odrazio, čak je prodaja nekih organskih proizvoda i porasla. Jedan od razloga je što neki organski proizvodi nisu imali veliki rast cena", rekla je Simić. Ona kao primer navodi organske jagode koje su na domaćem tržištu zadržale prošlogodišnju cenu.

Simić je rekla i da se organski proizvođači nisu suočili ni sa krizom vezanom za snabdevanje mineralnim đubrivima.

Dodala je da još nema značajnijih informacija kako rat i kriza u Evropi utiču na plasman naših organskih proizvoda na ta tržišta.

"Međutim, sigurno je da se svi trgovci i izvoznici suočavaju sa logističkim problemima. Potražnja opet zavisi od države do države", kaže ona.

Ističe da su logistički problemi u plasmanu na tržište Rusije prevaziđeni alternativnim putevima.

"Svi dobavljači za tržište Rusije, pa i bivših država SSSR-a, imaju alternativne puteve", kažala je Ivana Simić.

Odgovarajući na pitanje o trenutnim prilikama na zasadima voća, ona je rekla da one zavise od toga gde se proizvodnja odvija.

"Zavisi, kako gde. Negde su zasadi potpuno u redu, negde je bilo malo više suše, a negde grada. Ali nema nekih naročito velikih odstupanja u odnosu na, recimo, prošlu godinu", rekla je ona.

Istakla je i da je sve više zainteresovanih ljudi iz urbanih sredina za organsku proizvodnju.

"Sele se u seoska područja, pa neki započinju bavljenje organskom proizvodnjom. Oni brzo i lako savladaju neophodne veštine i znanja. U priču proizvodnje ulaze kao neko ko ne zna ništa o poljoprivredi i onda im je mnogo lakše da prođu kroz ceo sistem", rekla je Simić.

Ona je ocenila i da je organizovanje beogradskog festivala jagodičastog voća početkom jula odlična ideja koja će pomoći promociji te vrste voća i proizvoda od njega.

"Voće je dominantno u strukturi organske proizvodnje u Srbiji, a od toga najviše je jagodičastog voća. Ali mi takvom proizvodnjom još nismo dovoljno zauzeli domaće tržište", rekla je ona.

Dodala je da postoji ogroman potencijal za plasman jagodičastog voća za domaće tržište i primetila da su to već decenijama proizvodi koji se najviše izvoze.

 
MarketingNajnovije vesti