Krizni štab printscreen
Srbija

Krizni štab danas o omikronu i novim merama, evo koje su sve teme

Izvor: 
Euronews Srbija Sre, 01/12/2021 - 08:16Sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 15 časova.
 
Među glavnim temama o kojima će se razgovarati je širenje nove varijante virusa korona - omikron, zimski raspust, ali i mogućnost produženja važenja kovid propusnica. 
 
 
Sve je više evropskih zemalja u kojima je potvrđen omikron, a da se mutiran virus polako približava i Srbiji govori podatak da je detektovan u Nemačkoj, Austriji i Italiji. Lekare u medicinskom delu Kriznog štaba posebno brine što su to zemlje u kojima privremeno radi najviše naših građana, a koji pred novogodišnje i božićne praznike dolaze u Srbiju na odmor. 
 
Njihov predlog je da se uvede dvonedeljni kućni karantin za sve putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je potvrđena nova varijanta virusa. Međutim, malo je verovatno da će predlog biti usvojen, te je najizvesnije da će se to odnositi samo na putnike iz sedam južnoafričkih zemalja - Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Mozambika i Malavija.
 
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predložio je je da se "stranim državljanima koji nemaju regulisan boravak u Srbiji, a koji dolaze iz navedenih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, zabrani ulazak u Srbiju.
 
Za državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja obavezan je negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od države koja sa Srbijom ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije. U zemlju se može ući i sa potvrdom o preležanom kovidu, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.
 
Za putnike iz tih zemalja obavezan je kućni karantin u trajanju od 14 dana, kao i testiranje u roku od 24 časa od momenta ulaska u Srbiju. Predviđena je i obaveza testiranja nakon sedam dana od primene mere karantina, uz dnevnu kontrolu poštovanja karantina od strane MUP-a, piše Euronews Srbija.
 
U slučaju da su pozitivni, putnici se kolima Hitne pomoći smeštaju u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.
 MarketingNajnovije vesti