Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

KRIZNI ŠTAB: Nema popuštanja mera

Izvor: 
mediji Pet, 15/01/2021 - 15:37

Nije došlo do porasta broja zaraženih koji je mogao da se očekuje posle praznika i to ohrabruje, ali broj zaraženih je i dalje vrlo visok i situacije je još uvek nepovoljna. U svakom trenutku je moguće da dođe do porasta ako se opustimo i prestanemo da sporvodimo mere - rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon na konferenciji Kriznog štaba.

On je dodao da se pokazalo da mere deluju i da se broj spušta, kao i da je Beograd je ispod 500 zaraženih.

- To nije pitanje jednog dana, ali je tendencija vrlo postupnog i blagog pada. U situaciji kad imamo vakcinu i očekujemo da stigne , ovo jeste situacija koja treba da nas drži da se što pre vakcinišemo s jedne strane, ali i da izržimo ovaj period i da se ne opuštamo sa padom brojeva.

Kon je naglasio nije relano da dođe do popuštanja mera, posebno u situaciji kad počinju da rade škole i imamo novi soj u Evropi.

- Što se škola tiče radiće se normlano kao i ranije u septembru mesecu i nema viljivog razloga što bi se odlagao početak. Ali, treba shvatiti da će početak rada škola dovesti do povećanja akutnih respiratornih infekcija i očekivati grip. Ne bi bilo iznanđenje, a to će u narednom periodu da predstavlja teškoće jer će morati da se proverava u ambulatnama da li će je kovid - rekao je Kon dodajući da se o tome razmišlja.

 

Što se tiče novog soja korona virusa koji se širi Evropom, Kona kaže da je teško da neće doći kod nas.

- Mi jesmo u silasku i imamo vakcinu. Treba shvatai da je to njima post božićno i novogodišnje i tačno se poklapa sa tim. MI imamo sreću ili to posledica onoga što smo radili - da nemamo taj porast. Može da se pojavi u narednih par dana, ali ne verujem - rekao je on.

- U Vojvodini je situacija ista kao u ostalim delovima Srbije. Po broju obolelih dominira Novi Sad, ali je situacija u bolnicama bolja, pa u KC Vojvodine ima manje od 200 ležećih pacijenata. Situacija je nepovoljna i nestabila, ali je pod kontrolom, otkrio je dr Gojković.

- Sutra treba da stigne kontigent kineske vakcine. Ukoliko vakcina prođe sve kontrole, možda već u nedelju i ponedeljak krenemo sa vakcinacijom građana koji su izrazili želju da se njome vakcinišu. Srbija je jedina zemlja koja je nabila vakcine tri proizvođača, to je veliki uspeh, dodao je dr Gojković.

 
MarketingNajnovije vesti