Foto: pixabay
Srbija

Krizni štab odlučio: Zimski raspust kao što je planirano

Izvor: 
Euronews Srbija Sre, 01/12/2021 - 16:44Posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa saopšteno je da nema promena kada je reč o zimskom raspustu. On je planiran od 31.12.2021. godine do 24.1.2022. godine, saopštila je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Kako je dodala, u ovom momentu, s obzirom na trend pada oboljevanja od kovida, nije doneta mera o proširenoj upotrebi kovid propusnica. Ona je istakla da su kovid propusnice podstakle vakcinaciju kod mladih, ali da obuhvat još uvek nije dovoljan.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da su uvedene nove mere zbog novog soja omikron, a kako je rekla one će se primenjivati kod putnika koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Bocvane, Lesota, Namibije, Mozambika i Zimbabvea.

"Njima će se radiit PCR test na aerodromu, ako su negativni onda treba da budu 14 dana u karantinu i imanju obavezu da nakon sedam dana urade još jedan PCR test. U slučaju da su pozitivni, oni će u orgaizaciji naše zdravstvene službe biti prebačeni u odgovarajuću kovid ambulantu ili kovid bolnicu", rekla je ona.

Kisić Tepavčević je ponovila i apel građanima da se vakcinišu.

"Do sada je prvom dozom vakcinisano nešto više od 57 odsto punoletnih građana, a oko 54 odsto drugom dozom, dok je oko trećine građana naše zemlje primila tri doze", dodala je.

Pozvala je građane i da poštuju sve mere predostrožnosti kada su u pitanju predstojeći praznici. "Pred nama je lep period godine kome se svi radujemo, ali nažalost, ove godine treba da se uzdržimo od onakve vrste proslave na kakve smo navikli. treba da pođemo od seve i da stvorimo bezbedno okruženje", rekla je ona.

Na pitanje da li će u Srbiju stići omikron soj koronavirusa, Darija Kisić Tepavčević je rekla da je izvesno da hoće. Međutim, ona kaže da se ne bi trebalo na to fokusirati, jer, kako kaže, to je isti virus, samo malo izmenjen u jednom svom delu.

"Izgleda da nije tako strašno kao što je izgledalo na prvi pogled, isti su načini prevencije", istakla je.

 
MarketingNajnovije vesti