• Kućni testovi za kovid gotovo rasprodati, iako pouzdanost zavisi od pravilnog izvođenja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako na tzv. kućnim testovima za kovid-19, koji su u slobodnoj prodaji, u uputstvu piše da pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, u apotekama ih je teško naći.

    U poslednjih sedam dana brzi antigenski testovi namenjeni za kućnu upotrebu gotovo su rasprodati, prenosi RTS.

    Farmaceutkinja Ivana Žunić kaže da ove testove traže građani koji su ili bili u kontaktu sa pacijentima koji su kovid pozitivni ili imaju simptome pa žele da kod kuće urade ispitivanje.

    Dok se u privatnim apotekama traži test više, u Apoteci „Beograd“ ih nema u ponudi.

    „Antigenske testove nemamo u apotekama koje posluju u okviru apoteka „Beograd“ iz razloga što su ti testovi prevenstveno registrovani od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva za profesonalnu upotrebu a ne od strane nestručnog kadra“, navodi Stana Golubović iz Apoteke „Beograd“.

    U Agenciji za lekove registrovano je pet brzih antigenskih testova koje mogu da upotrebljavaju nestručne osobe – i oni obavezno na ambalaži imaju oznaku „CE“, odnosno poseduju evropski sertifikat za proizvode za samotestiranje.

    Kako se koriste?

    Kod nekih testova se kao uzorak koristi bris iz nosa, a kod drugih pljuvačka. Ako se koristi bris iz nosa, pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, kažu stručnjaci.

    „Štapić, pločica, pufer koji se koristi i vreme očitavanja je isto kratko 10 do 30 minuta zavisno od testa. Suštinska razlika je u tome što ipak nestručna osoba ne može da uzme pravilno uzorak brisa iz nosa kao što to može stručna osoba, laborant“, naglašava za RTS dr Ljiljana Sofronić Milosavljević, imunološkinja u INEP-u.

    Test može da bude lažno negativan kada je prisutna mala količina virusa ili ako je testiranje nestručno urađeno. Mnogo je manja verovatnoća da rezultat bude lažno pozitivan, kažu stručnjaci.

    Ipak, najbolje je da testiranje obavlja neko ko je za to stručan.

     

    Iako na tzv. kućnim testovima za kovid-19, koji su u slobodnoj prodaji, u uputstvu piše da pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, u apotekama ih je teško naći.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]