koronavirus, brzi test Foto: Pixabay
Srbija

Kućni testovi za kovid u Srbiji pet puta skuplji nego u Nemačkoj

Izvor: 
nova.rs Ned, 16/01/2022 - 14:34U većini evropskih zemalja, pored profesionalnih antigenskih i PCR testova, mogu se kupiti i antigenski testovi za kućnu upotrebu, s tim što njihova cena varira.

Najjeftiniji su u najbogatijoj zemlji EU - Nemačkoj, gde koštaju oko 1,75 evra, dok je najskuplja Švajcarska gde koštaju 20 evra, piše nova.rs.

U Velikoj Britaniji kompleti sa samotestiranje ostaju besplatni, bar za sada. Mogu da se uzmu u apotekama ili u domovima zdravlja ili mogu biti dostavljeni na kućnu adresu.

Vlada Španije ograničila je cene antigenskih testova na 2,94 evra, potvrdila je ministarka zdravlja Karolina Darijas. Prethodno, cena testova bile su i do 10 evra.

Odluka o ograničavanju cene testova, prema rečima španskog premijera Pedra Sančeza, doneta je nakon što su u decembru prijavljene nestašice u mnogim apotekama širom zemlje, prenosi Rojters.

Rast cena tokom porasta broja slučajeva zbog Omikron soja i nedostatak testova u apotekama izazvali su proteste opozicionih političara i potrošačkih grupa od kojih su mnogi tražili da se testovi prodaju i supermarketima. To je posebno bilo izraženo oko novogodišnjih praznika. Testovi se i dalje mogu kupiti samo u apotekama.

U Portugalu su cene antigenskih testova za ličnu upotrebu oko 2,10 evra i mogu se, osim u apotekama, kupiti i u supermaketima gde su dostupni od leta prošle godine.

"Vlada je odobrila dekret-zakon koji dozvoljava prodaju setova za samotestiranje u supermarketima u Portugalu", navedeno je u saopštenju u kojem, se između ostalog navodi, da će ova mera olakšati i ubrzati identifikaciju pozitivnih slučajeva koronavirusa.

Građani Portugala imaju pravo na četiri besplatna profesionalna testa mesečno.

U Nemačkoj pet puta jeftiniji testovi nego u Srbiji

Cene testova u Nemačkoj još nisu ujednačene, ali se antigenski testovi za ličnu upotrebu mogu naći po ceni od 1,75 evra u supermarketima kao što su Lild i Aldi.

Brzi antigenski testovi za ličnu upotrebu u Francuskoj koštaju oko dva evra, dok su prema pisanju pojedinih medija cene na nekim mestima i oko šest evra. Takođe, ljudi koji su vakcinisani imaju pravo na besplatno testiranje.

Francuski supermarketi su dobili pravo da prodaju komplete za samotestiranje protiv korone do 31. januara kako bi se pomoglo građanima da brže dođu do testova.  

Ovo pravilo je uvedeno pre dočeka Nove godine, pa su vlasti pozvali građane da se testiraju pre nego što prisustvuju novogodišnjim proslavama. Vlada je naglasila da kompleti za samotestiranje, koji se prodaju u supermarketima, treba da se koriste za asimptomatske slučajeve i samo za ličnu upotrebu.

Najskuplja Švajcarska

U Italiji, Belgiji i Irskoj cene antigenskih testove za ličnu upotrebu kreću se u rasponu od 5 do 10 evra.

Švajcarska ima najskuplje cene antigenskih testova za ličnu upotrebu i one se kreću oko 20 evra.

Holandija ima upola manje cene i one iznose oko 10 evra, dok cena u Grčkoj iznosi oko 2,70 evra.

Srbija

Brzi antigenski kućni testovi na koronu mogu se kupiti i u apotekama u Srbiji.

Cene ovih testova se kreću oko 1.000 dinara (oko 9 evra), a neki se mogu naći i za oko 700 dinara (oko 6 evra).

 
MarketingNajnovije vesti