• Kupovina stana – jednostavni koraci do prve nekretnine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kupovina nekretnine ume da bude zahtevan proces pun izazova, naročito kada stan kupujete prvi put. Da biste postali vlasnik nepokretnosti potrebno je da uložite mnogo vremena, novca i strpljenja. Procedura traženja stana može da bude naročito duga, ako nemate konkretan finansijski plan i niste sigurni kakva nekretnina vam je zapravo potrebna.

    Međutim, nekoliko pripremnih koraka je dovoljno da kupovinu stana pojednostavite i učinite životnom investicijom vrednom ulaganja. Pročitajte.

     

    Istražite detaljno ponudu nekretnina na Internetu

    Ako ste odlučili da rešite stambeno pitanje ili želite da svoje „finansije osigurate“ investiranjem u nepokretnosti, prvi korak treba da vam bude istraživanje tržišta. Potrebno je da se upoznate sa aktuelnim stanjem u svetu nekretnina – koje su cene, kakva je ponuda, kolika je potražnja. Uvid u ponudu stanova u velikoj meri može da olakša celu proceduru na samom početku.

    Sa znanjem o tome kako se kreću cene nekretnina na atraktivnim lokacijama i periferiji ili o razlikama između starogradnje i novogradnje možete da donesete promišljeniju odluku. Usmerićete se ka traženju stana koji odgovara vašim potrebama i koji pritom možete da priuštite.

    Ukoliko niste sigurni u to da li treba sami da prolazite kroz proces kupovine, angažovanje profesionalaca sasvim izvesno ubrzava i pojednostavljuje proceduru. Online asistent za traženje nekretnine može da istraži tržište umesto vas i ukaže na stanove po povoljnoj ceni. Savetnici za nekretnine imaju sva potrebna znanja i informacije ne samo o aktuelnoj ponudi i potražnji nepokretnosti, već i o bitnim koracima koji brže vode do kupoprodajnog ugovora i ključa stana. Takođe, na eksperte se možete osloniti i ukoliko kupujete stan ili kuću na kredit – provešće vas kroz svaki potez do realizacije stambenog kredita.

     

    Napravite plan budžeta

    Kada se upoznate trenutnim stanjem na tržištu i cenama stanova, sledi velika računica. Sa koliko novca raspolažete? Da li kupujete stan za keš ili na kredit? Ukoliko treba da aplicirate za stambeni kredit – kakva vam je kreditna istorija, koliko veliki kredit možete da podignete? Dobro i detaljno planiranje finansija je osnova pametne investicije, stoga su vam odgovori na sva ova pitanja neprocenjivo vredni.

    Kako na cenu nekretnine utiču različiti faktori poput lokacije, kvadrature i tipa gradnje, budžet zapravo određuje kakav stan ćete kupiti. Primera radi, ukoliko imate više novca na raspolaganju ili možete da plaćate veću ratu kredita na mesečnom nivou, moći ćete da kupite veći ili opremljeniji stan. S druge strane, manje će vas koštati nepokretnosti na periferiji ili na potkrovlju, kao i stanovi u starogradnji u odnosu na novogradnju.

    Stavite na papir sve troškove i prihode i razmislite o opcijama koje imate. Možete da koristite i pomoć profesionalaca ili pak da uz pomoć kalkulatora na internetu izračunate kolika bi vam bila rata za kredit i koliko dugo biste otplaćivali stan.

     

    Uskladite kvadraturu i lokaciju stana sa cenom

    Poznato vam je stanje na tržištu, jasno vam je koliko novca imate? Usklađivanje finansija sa ličnim potrebama i željama je sledeći važan korak u procesu kupovine nekretnine. Kao što je već pomenuto, cena stana zavisi od brojnih okolnosti. Neki faktori će možda biti zanemarljivi u vašem slučaju – ako vam je svejedno da li zgrada ima interfon ili se stan nalazi na trećem ili osmom spratu.

    Međutim, postoje karakteristike nekretnine koje mogu u velikoj meri da utiču na vaš život u budućnosti. Kvadratura stana, raspored prostorija u njemu, da li imate ili nemate terasu, parking mesto, tip grejanja, ali i stanje instalacija i stolarije – svaka od ovih stavki je važna. Slično je i sa lokacijom. Dok je nekim kupcima važno da „prođu jeftinije“, postoje i oni koji „love“ stanove na poželjnim lokacijama. Nije isto kupiti stan u centru većeg grada i kuću na periferiji, na primer.

    Potrebno je da dobro razmislite o tome kakav stan vam treba – koliko veliki, sa koliko spavaćih soba, sa ili bez terase, u staroj ili novoj zgradi, blizu posla, škole, vrtića. Kada ustanovite koja kvadratura bi zadovoljila vaše i potrebe cele porodice, suzite izbor pretrage na stanove željene veličine. Potom pregledajte na kojim lokacijama možete da priuštite toliko veliki stan. Sve ove informacije značajno će olakšati proces traženja stana, jer nećete trošiti vreme i energiju uzalud razgledajući stanove koji vam ne odgovaraju u potpunosti ili ne možete da ih kupite.

     

    Proverite nekretninu u katastru

    Kada napravite uži izbor nekretnina koje vam se dopadaju i imaju cenu u skladu sa vašim mogućnostima sledi provera. Izbegnite nepotrebne glavobolje i probleme tako što ćete jednostavno utvrditi da je stan za koji ste zainteresovani uknjižen u katastru.

    Potražite od bivšeg vlasnika ili od investitora (ako kupujete stan u novogradnji) dokumente o legalizaciji i potvrde o plaćenom porezu. Premda nije nerešivo i nemoguće kupiti neuknjiženu nepokretnost, ceo proces je mnogo jednostavniji kad su papiri uredni.

    Ako ste uključili stručnjake i tražite stan uz pomoć agencije, pravni aspekt procedure možete prepustiti i njima. Agenti mogu da vam nabave potrebnu dokumentaciju i informišu vas o tome ko je vlasnik stana, da li je i kada nekretnina uknjižena, da nije pod hipotekom i slično. Rasterećeni na ovaj način možete više pažnje da posvetite drugim detaljima i karakteristikama – pre svega da li je lokacija stana odgovarajuća, kakvo je okruženje i kvart u kom se zgrada nalazi, da li je dobra saobraćajna povezanost sa gradom, i tako dalje.

     

    Tražite pomoć profesionalaca

    Mnogi kupci nekretnina ulaze u proceduru smelo i odlučuju se za samostalnu kupovinu stana. Premda nije nemoguće da pronađete idealno stambeno rešenje sami, ovaj način je nesumnjivo naporniji i duži. Ne ustručavajte se da potražite pomoć – bilo da su u pitanju rođaci i prijatelji koji su nedavno kupili stan ili profesionalni agenti za nekretnine.

    Podrška stručnjaka naročito može da bude važna ako se ne snalazite sa pravnom papirologijom ili ne umete sa finansijama. Konsultacije sa savetnicima za nekretnine i stambene kredite značajno mogu da vam olakšaju kupovinu i brže vas dovedu do vlasničkog lista i useljenja.

    Na kraju, po potpisivanju ugovora i legalizacije stana konačno ćete moći da se nesmetano posvetite najlepšem delu kupoprodajnog procesa – uređenju svog novog doma.

     

     

    Kupovina nekretnine ume da bude zahtevan proces pun izazova, naročito kada stan kupujete prvi put. Da biste postali vlasnik nepokretnosti potrebno je da uložite mnogo vremena, novca i strpljenja. Procedura traženja stana može da bude naročito duga, ako nemate konkretan finansijski plan i niste sigurni kakva nekretnina vam je zapravo potrebna.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija