Emir Kusturica Foto: Medija centar Beograd (wikimedia)
Srbija

Kusturica: Ne smemo dozvoliti da srpski jezik postane žrtva engleskog

Izvor: 
Tanjug Pon, 16/09/2019 - 10:45

Najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji, 86. Vukov sabor u Tršiću završen je posle sedam dana uz poruku da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.
Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica koji je poručio da ne smemo dozvoliti da srpski jezik postane žrtva engleskog. Kusturica je ocenio da je Vukov sabor manifestacija od velikog značaja, a spas jezika vidi u literaturi.
 
"Ipak ce literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja će u budućnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžića", istakao je Kusturica.
 
Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su nemerljiva, zbog čega od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji sprski jezik šire po svetu.
 
Tokom sedam dana saborovanja u Tršiću, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim srpskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
 MarketingNajnovije vesti