• Lana Vasiljević i Eva Maria Šartmiler u januarskom fokusu online platforme „Na drugi pogled

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Online platforma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” na kojoj je izloženo po 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i Austrije, u januaru predstavlja radove „Tamo-ovamo / Ecstasy” Lane Vasiljević iz Srbije i “Lost Authenticity” austrijske autorke Eve Marije Šartmiler (Schartmüller).

    Rad “Tamo-ovamo / Ecstasy” Lane Vasiljević predstavlja tri crteža olovkom. “Ovim crtežima, koristeći elemente kompozicije i principe komponovanja, u kojoj se nalaze poruke (govor), elementi i simboli identiteta zemlje, htela sam da predstavim formu sličnosti u svojoj različitosti, nova prepoznavanja na drugi pogled. Kako zaobići opštu samozaljubljenost naroda, čije ih ogledalo usporava da vide međusobne sličnosti u načinu kako se ophode i kakve predrasude imaju prema Drugom”, pojasnila je autorka u opisu svog rada. “Hedi Lamar (Hedy Lamarr) – na prvi pogled ona je movie star – najlepša žena planete, a na drugi pogled – ozbiljna naučnica. Na prvi pogled, ona je Austrijanka i Amerikanka, na drugi pogled ona je stateless”, dodaje Lana Vasiljević.

    Ovaj rad je moguće pogledati na online platformi „Na drugi pogled”:

    https://www.secondglance.rs/sr/gledista/lana-vasiljevic/353

    Rad “Lost Authenticity / Izgubljena autentičnost” Eve Marije Šartmiler je  foto-print na na 3mm aluminijumskom kompozitnom panelu, na kome su prikazane obrijane glave – simboli desnice, huligana, agitatora. Ali obrijane glave su takođe simbol zatvorenika, potlačenih ljudi u logorima. Glava bez kose takođe može biti indikacija bolesti. Samim tim, one mogu da izazovu sažaljenje, mržnju ili strah. Rad Eve Marije Šartmiler „Izgubljena autentičnost“ deluje kroz različite pristupe i ostavlja nas sa svedenim, sumornim crno-belim fotografijama ćelavih ženskih glava slikanih od pozadi. “Sve je počelo na jednom foto snimanju pre par godina. Jedna žena koja je obolela od raka pristala je da bude model nakon hemoterapije. Centralna ideja bila je tematizacija gubitka, represije i de-individualizacije. Ta tema me je već neko duže vreme okupirala”, rekla je autorka o motivaciji za ovo delo.

    Ovaj rad je moguće pogledati na online platformi „Na drugi pogled”:

    https://www.secondglance.rs/sr/gledista/eva-maria-schartmuller/120

    Dela ove dve umetnice prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i „druge”, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija. Online platforma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” okrenuta je u godini obeležavanja 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije. 

    Lana Vasiljević (1973) je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (vajarski odsek). Izlaže skulpture i objekte od 1997. i aktivno se bavi grafičkim dizajnom od 2002. Bila je stipendista KulturKontakt Austria programa i ArtsLink Residency, ISCP, New York. Izlagala je na deset samostalnih i preko 50 grupnih izložbi (Beograd, New York, Pariz, Beč, Hag, Varšava). Dobitnica je više nagrada. Radila je kao kreativni direktor za DDB Worldwide Communications Group i bila je profesor u Školi za dizajn u Beogradu, na predmetu modelovanje/vajanje. Radovi joj se nalaze se u Muzeju savremene umetnosti, Beograd, Muzeju grada Beograda, Telenor kolekciji, kao i u privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.

    Eva Marija Šartmiler (Eva Maria Schartmüller) rođena je 1961. Trenutno živi u Beču (Austrija) i Pernitzu (Donja Austrija) gde joj se nalazi studio. Radi u polju konceptualnih instalacija, uključujući elektronske i digitalne tehnologije, kao i u polju performansa eksperimentišući na sebi. Fokus njenog umetničkog angažmana je sociopolitički i sociokulturološki.

    Nova onlajn platforma Austrijskog kulturnog foruma nastala je imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije. Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi po 10 vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i Austrije, pristiglih na konkurs koji je ovom prilikom raspisan i realizovan.

    Online platforma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” na kojoj je izloženo po 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i Austrije, u januaru predstavlja radove „Tamo-ovamo / Ecstasy” Lane Vasiljević iz Srbije i “Lost Authenticity” austrijske autorke Eve Marije Šartmiler (Schartmüller).

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]