• Lečili se od korone, ne mogu da dobiju sertifikat: Blizu rešenja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Problem velikog broja građana koji su se od infekcije koronavirusom lečili u privatnim ustanovama, uskoro bi mogao da bude rešen.

    Pošto na osnovu potvrde o preležanoj bolesti nisu mogli da pribave kovid-sertifikat u četvrtak je medijima potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, radi se na tome da se izveštaji iz privatnih ustanova umreže u bazu podataka e-uprave. Još se ne zna kada će to biti završeno.

    Precizniju informaciju nemaju ni u privatnim ustanovama, kojima se lečeni od kovida 19 svakodnevno obraćaju u pokušajima da reše problem sa pribavljanjem kovid-sertifikata. Oni koji su se u međuvremenu vakcinisali, zeleni sertifikat pribavljaju na osnovu kompletne imunizacije, ali za one koji su razvili prirodni imunitet posle preležane bolesti – zasad rešenja nema, pišu Novosti.

    Privatnici su na dva nivoa pokrenuli inicijativu za rešavanje ovog problema – kroz Asocijaciju privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi, i uz pomoć Američke privredne komore.

    „Prvi put smo se sa sličnim problemom suočili letos u vreme godišnjih odmora, ali je to lako rešeno, jer su zemlje u koje su naši pacijenti posle preležanog kovida putovali priznavali i antigenske testove privatnih laboratorija i potvrde o preležanoj bolesti lečenoj u privatnoj praksi“ kaže za „Novosti“ dr Ivana Petrović, medicinski direktor u „Bel mediku“ i dodaje: „Sada smo se opet našli u problemu jer naši pacijenti po osnovu preležane bolesti ne mogu da pribave kovid-sertifikat“.

    Doktorka Petrović kaže da nema procenu koliko se pacijenata zbog ovoga sada nalazi u situaciji da ne može da izvadi sertifikat.

    „Pacijenti nas stalno zovu, ali ne možemo da im damo čak ni informaciju kada će problem biti rešen“, kaže dr Petrović.

    „Mi smo sve pozitivne, kako što je to i obaveza po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, prijavljivali Zavodu za javno zdravlje Beograda. Odatle su podaci prosleđivani e-upravi, a kako je nama rečeno, problem je što nema konekcije, odnosno očitavanja pristiglog rezultata u e-upravi“, navodi dr Petrović.

    Privatne laboratorije koje rade antigenske testove za to imaju licencu.

    – Mi uzorkujemo materijal, a „Biomedicina“, koja nam radi testove, svaki pozitivan nalaz prijavljuje nadležnom zavodu, i svaki rezultat koji izdajemo ima kju-ar kod – objašnjava dr Petrović. – U bazu e-uprave bi sada retroaktivno trebalo da se ubace pozitivni rezultati antigenskog testiranja, na osnovu kojih bi naši pacijenti pribavljali kovid-sertifikat. Inače, pozitivni antigenski testovi iz privatnih laboratorija u zbiru ulaze u dnevne izveštaje o broju testiranih i pozitivnih na koronu, koji se svakodnevno saopštavaju.

    U privatnim zdravstvenim ustanovama potvrđuju da imaju dosta pacijenata sa kovidom 19.

    „U kovid-ambulanti „Bel medika“ dnevno pregledamo oko 100 pacijenata. Od tog broja, u ovoj fazi epidemije, bar 30 bude pozitivno“, kaže dr Ivana Petrović.

    Problem velikog broja građana koji su se od infekcije koronavirusom lečili u privatnim ustanovama, uskoro bi mogao da bude rešen.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]