• Ljajić: Ove nedelje sve apoteke dobijaju maske

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar trgovine Rasim Ljajić kazao je da će ove nedelje apoteke dobiti zaštitne maske, kao i da nema nikakvih nestašica osnovnih namirnica.

    Ljajić je, za RTS, naglasio da zaštitne maske nisu najtraženija roba samo u Srbiji već i u svetu, navodeći da je cena maske u SAD sa početnih 60 centi skočila na 7 dolara.

    Objasnio je da je na globalnom nivou nastao problem, jer su fabrike u Kini stale sa proizvodnjom kada je počela pandemija i tek ponovo počinju da ih prave.

    Turska, koja je drugi svetski proizvođač, prema njegovim rečima, zaustavila je izvoz dok ne zadovoljni domaću potražnju.

    „Očekujemo ove nedelje iz Kine novu isporuku od 10 miliona maski. Dobra vest je i što su domaći proizviđači krenuli sa proizvodnjom. Očekujem ove nedelje isporuku iz Kine u apotekama i to neće biti jedine isporuke. Očekujemo i komercionalne isporuke iz Kine“, objasnio je Ljajić.

    Kada je reč o južnom voću kazao je da će sigurno dolaziti do usporenog snabdevanja i možda i povećanja cene zbog tražnje, ali i cene transporta.

    „Putnički saobraćaj je obustavljen, ali ne i transport robe“, dodao je on.

    Upitan da li postoji nestašica kafe na svetskom nivou, kako neki mediji pišu, Ljajić je kazao da veruje a je isto objašnjenje i za kafu.

    Kazao je da mu niko iz trgovinskih lanaca nije ukazao na nestašicu kafe niti da bi mogao da bude problem u budućnosti.

    „Ne očekujem nestašicu, ali očekujem da će doći do navale na kafu nakon vašeg pitanja, jer je važnije pitanje da li neće biti kafe, od mog odgovora da nema problema“, dodao je Ljajić.

    Na konstataciju da je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon o zabrani gomilanja osnovnih životnih namirnica i da li postoji mogućnost da se to učini i kod nas, Ljajić je rekao da nije razmišljano o tome, ali da je donet čitav niz mera.

    „Svet donosi vanredne mere I sva pravila su porušena. Mi imamo na raspolaganju odredbu koja nam daje pravo na ograničenje. Međutim trgovci su sami ograničili kupovinu na ogromne količine, ali je ta mera u suštini neprimenjiva, jer ne može kasirka da se izbori sa nekim ko kupuje 10 kilograma brašna, a dozvoljeno je u prodavnici samo šest kilograma. Imamo dovoljno robe i nema potrebe da se ograničava kupovina“, naglasio je on.

    Upitan za nestašicu crnog i belog luka Ljajić je rekao da je on juče tražio peršun u svojoj piljari i nije ga našao, pa ne može da kaže da postoji nestašica peršuna.

    „Ne može se ni u najboljim uslovima naći sve u svim prodavnicama. Osnovne životne namirnice možete pronaći u svakoj opštini. Ako tražimo šta nema, naćiću 50 prodavnica gde ne možete naći određeni proizvod. Apelujem da je ovo vanredna situacija i da moramo biti strpljivi“, poručio je on.

    Što se tiče vesti o zapleni medicinske opreme namenjene Italiji od strane Poljske i Češke Ljajić je kazao da je video tu vest, ali da mu ona deluje suviše nadrealno.

    „Transport robe ide, ali dosta usporeno. Trude se sve zemlje da omoguće lakši prolaz kamiona“, dodao je on.

    Što se turizma tiče ukazao je da je predsednik Srbije najavio paket ekonomskih mera, a deo će se odnositi upravo i na ovaj sektor koji je jedan od najviše pogođenih.

    Podsetio je da postoje već mere koje pomažu privredi, kao što je moratorijum na otplatu kredita, te je izrazio uverenje da će biti na raspolaganju sredstva Fonda za razvoj.

    „Za desetak dana ocekujem drugi paket mera koji je neophodan privredi da bi preživela. I druge zemlje u hodu usvajaju takve mere“, rekao je Ljajić.

    Upitan za prodavnice za penzionere kazao je da je siguran da će prodavnice biti otvorene u istom periodu i u narednom periodu.

     

     

    Ministar trgovine Rasim Ljajić kazao je da će ove nedelje apoteke dobiti zaštitne maske, kao i da nema nikakvih nestašica osnovnih namirnica.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]