• Lončar krivi nevakcinisane za novi talas, neki lekari mu poručuju: Sram vas bilo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Broj kovid ambulanti i njihovi kapaciteti biće povećani u predstojećem periodu, jer se očekuje veći broj zaraženih, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon današnjeg sastanka sa direktorima kovid bolnica. Prema njegovim rečima, nedovoljan broj vakcinisanih ključni je razlog zbog kojeg, kako je objasnio, može da se desi da iz epidemije ne izađemo godinama. I dok iz od nadležnih dolazi poruka da su građani sami odgovorni, jer ne žele da se vakcinišu, deo lekara tu odgovornost pripisuje Vladi i Kriznom štabu, piše N1.

    I dok stručnjaci najavljuju da već sledeće nedelje dnevno možemo imati i do 3.000 zaraženih koronavirusom, deo javnosti se pita da li bismo uskoro mogli da očekujemo nove mere i šta će preporučiti Krizni štab čija se sednica očekuje sledeće nedelje. S druge strane, pitanje koje muči ministra Lončara je kako građani za više od godinu dana nisu naučili da se epidemijski odgovorno ponašaju.

    „Ono što treba da znaju građani Srbije je da smo mi jednu šansu propustili. Kako smo propustili tu šansu? Tako što smo imali dovoljno vakcina, imali smo ih na vreme, ali se nismo vakcinisali. Time što se nismo u dovoljnoj meri vakcinisali i dovoljno brzo, mi smo dali koroni prostora da ona opstane, da mutira i da sada imamo neke sojeve, i pitanje je kako će oni reagovati na postojeće vakcine. Neka odluče da li ćemo i drugu šansu da propustimo. I dalje imamo dovoljno vakcina, maltene svih vakcina i ako im ovo nije dovoljno, treba da znaju da mi iz problema sa koronom nećemo izaći dokle god ne bude dovoljno vakcinisanih ljudi. Po onome kako sada radimo to će trajati godinama“, poručio je Lončar.

    Da li će i kako građani iskoristiti drugu šansu, za pojedine lekare, zavisi isključivo od toga kakvu poruku šalju oni, koji bi i sami trebalo da budu za primer.

    „Da je manje bilo video zapisa kao nam predsednik dočekuje vakcine i ona osoba koja bi trebalo da bude predsednik vlade, naravno uvek bez maske, okružen državljanima Republike Kine koji su svi sa maskama, a da se više snimalo edukativnog materijala zašto je ta vakcina važna, zašto je dobra za nas i koliko je opasna za nas, mi bismo imali bolje rezultate. Ali ako vi tu minutažu na televizijama sa nacionalnom frekvencijom trošite na self-marketing, a ne na jedan tako ozbiljan rad koji je trebalo lekari da rade, onda imate takve rezultate“, smatra pulmolog Dejan Žujović.

    Koliko su za novonastalu situaciju odgovorni nadležni organi, a koliko sami građani – tema je koja otvara javnu diskusiju. Ono što dodatno rasplamsava debatu jeste da li u novi talas ulazimo sa naučenim lekcijama, ili ćemo opet prolaziti kroz slične scenarije.

    „Dakle, sve što smo imali u prvom, drugom, trećem i četvrtom talasu imamo i u petom. To samo govori koliko je ova vlast zaista nesposobna, da ne može za dve godine nešto da nauči. Sram bilo ministra Lončara što kaže da narod treba sam da zna šta treba da radi. Izvinite, zaista sam uzbuđen, ali posle dve godine ako niste u stanju da zaštitite građane jedne države, morate da odete. Valjda vam najosnovnija etika to nalaže. Pre mesec dana smo znali da će 15. avgusta biti preko 1.000 obolelih, znamo da će sledeće nedelje biti preko 3.000 obolelih, a postoji nauka i naučnici koji se time bave, potrebno je samo da se ekipa koja se nalazi na vlasti dobro informiše, a onda da se to sažvaće i da se predstavi narodu“, kaže predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić

    Novonastala situacija, sve veći broj zaraženih i punije bolnice opominju građane da je vreme za promenu ponašanja. Deo javnosti smatra da se do promene na bolje može doći samo ako se smene odgovorni za dosadašnje rezultate.

    „Pa, recimo, neko da podnese ostavku i da uđu neki drugi ljudi koji bi to kvalitetnije radili. Ja ne vidim drugi način da se s ovom stvari izborimo, ako idemo sa ovako nekom uranilovkom, stalno balansirajući između toga da li je ovo predizborna godina, da li će nam se narod naljutiti ako zabranimo Guču, ili ako ograničimo pristup Guči samo za vakcinisane i one za negativnim PCR testom i ako to ozbiljno radimo – ili da pustimo sve da ide ovako kako ide, pa kom opanci, kom obojci“, upozorava Žujović.

    Dok očekuju da čuju preporuke Kriznog štaba, građanima ostaje da se nadaju da će one biti deo jasne strategije koja neće dovesti do druge prokockane šanse.

     

     

    Broj kovid ambulanti i njihovi kapaciteti biće povećani u predstojećem periodu, jer se očekuje veći broj zaraženih, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon današnjeg sastanka sa direktorima kovid bolnica. Prema njegovim rečima, nedovoljan broj vakcinisanih ključni je razlog zbog kojeg, kako je objasnio, može da se desi da iz epidemije ne izađemo godinama. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija