Maska Foto: pixabay
Srbija

Lončar za RTS: Poznato koje će bolnice preuzimati pacijente sa koronavirusom

Izvor: 
RTS Pon, 16/03/2020 - 10:04


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar za RTS je rekao da će se promeniti režim rada medicinskih ustanova, i da će se pregledati hitni slučajevi. Pored infektivnih klinika, Zemunska bolnica i bolnica "Dragiša Mišović" će se pretvoriti u bolnice za prijem pacijenta sa koronavirusom, ukoliko se broj bude povećavao, rekao je Lončar.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji koronavirus ima 55 građana, sedam više nego juče.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da su pacijenti koji su pozitivni na koronavirus dobrog opšteg stanja, osim dva pacijenta u Novom Sadu koji se nalaze na respiratorima. 

Infektivne klinike od danas će obezbeđivati Vojska Srbije, jer će najveći udar biti na bolnice koje se bave pacijentima zaraženim koronavirusom.

"Napravili smo plan i program koje će bolnice preuzimati pacijente ukoliko se njihov broj bude povećavao. Nećemo ih mešati, kada pacijent sa koronom jednom uđe, popunićemo celu bolnicu", rekao je ministar.

Pored infektivnih klinika, u planu su bolnice "Dragiša Mišović", Zemunska bolnica koje će se cele pretvoriti, zatim bivša hirurgija u Nišu, kao i bolnica plućne bolesti u Novom Sadu.  

Prema njegovim rečima, Vojska je tu kako bi zaštitila medicinsko osoblje.

"Ti ljudi su junaci ovog doba, oni sada rade junački posao", rekao je Lončar i dodao da se sve radi kako bi se smanjio rizik i odmorili ljudi, jer se ne zna koliko će to trajati.

 MarketingNajnovije vesti