• Lopovi skidaju katalizatore – rade u timovima, a zarađuju hiljade evra. Kako zaštiti automobile?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U poslednje vreme na meti lopova su katalizatori na automobilima. Godišnje se ukrade od 10.000 do 15.000 katalizatora i najčešće završavaju u susednim zemljama. Samo za dva dana na Miljakovcu lopovi su ukrali 20 katalizatora, piše RTS.

    Za katalizator se dobija od 20 do 50 evra, a za neke skuplje modele i do 200 evra. Lopovi su se izveštili i rade u timovima. Prilazi se hidrauličnim dizalicama i onda se seče baterijskim brusilicama. Operacije traju od 30 sekundi do dva minuta. Stručnjaci kažu da se ovako može mesečno zaraditi i po nekoliko hiljada evra.

    „Krađa katalizatora, nažalost, nije prioritet policije i tužilaštva, jer se to tretira kao sitno delo. Radi se, međutim, o znatnoj šteti za vlasnike vozila. S druge strane, radi se o delu koje proizvodi negativne posledice ne samo za vlasnike vozila, već i za životnu okolinu, odnosno zdravlje društva“, kaže Damir Okanović iz Komitet za bezbednost saobraćaja.

    Osim materijale štete, postoji i takozvana nematerijalna šteta u zagađenju vazduha, jer mnogi ne vraćaju katalizatore u automobile i umesto njih stave cevi.

    Okanović kaže da je nedavno odložena primena kontrole izduvnih gasova na dve godine, upravo jer je veliki broj katalizatora ukraden.

    „Ukoliko dozvolimo da se nastavljaju krađe i ako to ne bude prioritet rada tužilaštva i policije, opet ćemo morati da odložimo primenu kontrole izduvnih gasova, a to loše utiče na životnu sredinu“, smatra Okanović.

    Jedina moguća zaštita od lopova jeste parkiranje na svetlu, ispod kamera ili ugradnja alarma koji reaguju na ljuljanje vozila. Tada se lopovi povlače i traže novu žrtvu.

     

    U poslednje vreme na meti lopova su katalizatori na automobilima. Godišnje se ukrade od 10.000 do 15.000 katalizatora i najčešće završavaju u susednim zemljama. Samo za dva dana na Miljakovcu lopovi su ukrali 20 katalizatora.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija