• Maksimalna porodiljska naknada u 2022. pet prosečnih plata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mame koje imaju visoku platu izmenama zakona iz 2018. godine bile su znatno oštećene jer im je naknada zarade na porodiljskom ograničena na tri prosečne Republičke zarade.

    Sredinom 2021. godine ovo pravilo je promenjeno, te je odlučena da će maksimalna plata biti povećana sa tri na pet maksimalnih plata.

    Izmena zakona na snagu stupaju 01. januara 2022. godine, a one su nastale nakon inicijative roditeljskog portala Bebac i još tri udruženja pod nazivom „Jednako (P)Bravo za sve mame„.

    Naše predloge izmena tada je podržalo 17.000 ljudi potpisivanjem peticije, a pored ove mere insistirali smo i na tome da porodilje ne mogu dobiti naknadu manju od minimalca, kao i izjednačavanje prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame, piše Bebac.

    Maksimalno pet plata na porodiljskom

    Limit za vreme porodiljskog odsustva kada je naknada plate u pitanju vraćena je na nekadašnjih pet prosečnih plata. Ova izmena odnosiće se na mame koje se porode nakon 1. januara 2022. godine. Povećan je gornji limit naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta  i ostale naknade po osnovu rođenja i nege i posebne nege deteta na pet prosečnih zarada u Republici Srbiji na dan početka ostvarivanja prava.

    Mame koje imaju visoku platu izmenama zakona iz 2018. godine bile su znatno oštećene jer im je naknada zarade na porodiljskom ograničena na tri prosečne Republičke zarade.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]