• Mali: 2019. godina najuspešnija u poslednjoj deceniji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je 2019. bila najuspešnija u poslednjih 10 godina, kada se gledaju ekonomski parametri.

    „Po pitanju stope nezaposlenosti od 1996. godine smo ispod 10 odsto, sa 26 odsto pali smo na 9,6 odsto. Kada pogledate naš fiskalni rezultat – 12,8 milijardi dinara smo u suficitu u budžetu republike četiri godine za redom. Ispunili smo obećanje – prosečna plata je 500 evra“, naveo je Mali gostujući na TV Pink.

    On je ocenio da postoji veliki potencijal u restrukturiranju javnih preduzeća.

    Suficit 12,8 milijardi dinara, četvrtu godinu zaredom

    Siniša Mali izjavio je da je budžet u suficitu četvrtu godinu zaredom i ocenio da je 2019. godina bila najuspešnija, od kada se gledaju ekonomski parametri.

    „Ovo su novi podaci o našem fiskalnom rezultatu – suficit budžeta je 12,8 milijardi dinara, četvrtu godinu zaredom. To se nikada u istoriji nije dogodilo“, istakao je ministar.

    On je naveo da su rezultati odlični, posebno kada je u pitanju stopa rasta, koja je 2018. bila 4,4 odsto, a 2019. godine četiri procenta.

    „Treći kvartal je bio 4,8 odsto. Tada smo delili prvo mesto s Mađarskom po visini rasta u Evropi, što se nije dogodilo u prethodnih deset ili više godina“, naveo je ministar.

    On je istakao i da je od 1996. godine, od kada se meri nezaposlenost, ona pala ispod 10 procenata.

    „Tako je 2013. godine nezaposlenost bila 25 odsto, a sada je 9,5 procenata“, precizirao je Mali.

    Ministar je istakao da se polako ispunjavaju obećanja, te je tako prosečna plata u decembru bila 500 evra, izgrađeni su novi auto-putevi, a od izuzetnog značaja je dalji plan ulaganja u zemlju.

    „Predstavili smo program ‘Srbija 2025’, na osnovu kojeg ciljamo da prosečne plate za pet godina budu 900 evra, a prosečne penzije u Srbiji 440 evra. Sa planiranih 14 milijardi evra investicija u narednom periodu, očekujem još brži i snažniji rast“, rekao je Mali.

    On je istakao da postoji dosta toga što je neophodno uraditi u Srbiji, što je nesporno, istakavši da postojo veliki potencijal koji treba iskoristiti.

    „Mi smo izbegli bankrot 2013. godine, a teške mere fiskalne konslidacije su iza nas, upravo sada se vide rezultati. Povećavaju se plate, penzije su od januara veće za 5,4 odsto. Mislim da postoji veliki potencijal za nas, pogotovo u javnim preduzećima, u njihovom restrukturiranju, poput Elektroprivrede Srbije. Takva preduzeća mogu biti još veći nosioci rasta naše ekonomije i na to ćemo se koncentrisati“, objasnio je Mali.

    Ministar je zaključio da će se u narednom periodu, pored restrukturiranja javnih preduzeća, raditi i na digitalizaciji, eUpravi, ali i na stranim direktnim investicijama, u čemu je Srbija, kako je naveo, bila šampiona prošle godine.

    Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je 2019. bila najuspešnija u poslednjih 10 godina, kada se gledaju ekonomski parametri.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]