• Mali: Cilj da se minimalna zarada približi potrošačkoj korpi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar finansija Siniša Mali kaže da povećanje minimalca za 6,6 odsto utiče i na povećanje prosečne plate i da se ni u vreme najveće ekonomske krize zbog korone ne odustaje od zacrtanog plana za 2025. godinu da prosečna plata bude 900 evra.

    Minimalna zarada u narednoj godini biće povećana 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara, od 1. januara sledi i povećanje penzija za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

    „Povećanje minimalca je dobravesti u uslovima najveće ekonomske krize. Svetske ekonomije padaju 10 pa i 20 odsto. Vlada Srbije napravila odgovornu odluku, jer sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore“, rekao je Mali za TV Pink.

    On je naglasio da je prošle godine povećanje minimalca bilo 3.000 dinara – 11,1 odsto, a da se sada ide sa povećanjem minimalne zarade od 6,6 odsto,za 2.000 dinara.

    Podseća da je minimalna zarada 2012. minimalna bila 15.600 dinara, a da je danas duplo veća.

    „Važna vest za sve naše zaposlene u privredi jer i koeficijent po času se povećava sa 172,5 dinara na 183,9 dinara , sve plate u relativnom iznosu rastu zbog porasta minimalca“, pojasnio je ministar.

    Država će, kako je naveo, izaći u susret poslodavcima da im i ovog puta olakša kako bi se sačuvala radna mesta.

    „Oko 13 milijardi dinara je ukupno opterećenje za sve poslodavce godišnje. MI smo povećali neoporezivi deo dohotrka sa 16.300 na 18.300 dinara“, naglasio je on i dodao da je time država deo troška preuzela na sebe.

    Naglašava da je cilj da se prosečna minimalna zarada približi potrošačkoj korpi, što jeste zahtev sindikata.

    Napominje da sve razvijene zemlje trpe veliki ekonomski pad, a da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala pad od 0,8 odsto.

    Penzije će od 1. januara biti povećane po švajcarskoj formuli, gde je povećanje proporcionalno rastu prosečnih plata i inflaciji.

    „Prošle godine rast penzija je bio 5,4 ove godine, ove godine 5,9 odsto“, rekao je ministar i naveo da za one penzionere koji su imali prinadležnosti u 2012. godini od 30.000 dinara, danas imaju primanje od 37.096 dinara, a sa povećanjem imaće 39.284 dinara.

    „Dve hiljade dinara mesečno više, ako pomnožite sa 12 meseci to 24.000 dinara više, što je skorio još jedna penzija godišnje“, zaključio je ministar.

    Ministar finansija Siniša Mali kaže da povećanje minimalca za 6,6 odsto utiče i na povećanje prosečne plate i da se ni u vreme najveće ekonomske krize zbog korone ne odustaje od zacrtanog plana za 2025. godinu da prosečna plata bude 900 evra.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]