Siniša Mali
Srbija

Mali: Na udaru zakona o poreklu imovine biće oni koji troše više nego što zarađuju

Izvor: 
Beta Uto, 23/02/2021 - 13:51

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se izmenama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, preciziraju pojedine odredbe, povećava efikasnost borbe protiv korupcije i sprečava mogućnost poreske utaje i nelegalnog sticanja imovine.
 
Mali je obrazlažući predlog poslanicima u Skupštini Srbije rekao da je zakon usvojen 29. februara prošle godine, stupa na snagu 12. marta ove godine i zato je važno doneti izmene zbog pojašnjenja termina kako bi zakon efikasnije i bolje bio sproveden.
 
"Jedan od osnovnih ciljeva ovog zakona je unapređenje efikasnosti poreskog sistema, sprečavanje svakog oblika zloupotrebe, odnosi se na sva lica i predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine", rekao je Mali.
 
Dodao je da iako se zakon odnosi na sve građane, "na udaru će biti oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda".
 
On je kao primer pojašnjenja naveo da je predložena izmena naziva izraza "nezakonito stečena imovina" u "imovina na koju se utvrđuje poseban porez", kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom "imovina proistekla iz krivičnog dela".
 
"Dodaje se i izraz 'izdaci za privatne potrebe fizičkog lica' koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice a nije ih potrošilo na sticanje imovine", rekao je Mali.
 
Ministar je kazao da je u okviru Poreske uprave formiran poseban sektor za poreklo imovine u kojem trenutno radi 20 inspektora, a kad zakon bude u punoj primeni biće ih 60.MarketingNajnovije vesti