• Mali: „Od 1. aprila plaćena praksa za najbolje studente“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Studenti završnih godina fakulteta od 1. aprila imaće plaćenu praksu u javnim službama, preduzećima i ministarstvima, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

    Kako je rekao, u narednih sedam dana univerziteti bi trebalo da sastave spisak najboljih studenata koji se za tu praksu kvalifikuju.

    On je na panelu „Dijalog lidera naše zemlje“ u organizaciji SKONUS-a rekao da je odluka o besplatnim praksama usvojena prošle nedelje na sednici Vlade Srbije, kao jedan od šest zahteva, koji će, kaže, studentima biti ispunjene.

    „Ovo je kruna zajedničkog rada u proteklih nekoliko meseci, pogotovo sa organizacijama i institucijama koje su vezane za studente“, rekao je Mali i naveo da se drugi projekat odnosi na državni program Moja prva plata, koji podrazumeva mogućnost da studenti završnih godina ili svršeni srednjoškolci stiču radno iskustvo.

    Ministar je podsetio da je u tom programu prošle i pretprošle godine učestovalo 17.500 mladih i oko 10.500 preduzeća.

    Država subvencioniše deo plate, odnosno donira 22.000 dinara za učenike koji su završili srednje školu i 26.000 za one koji su završili fakultet, dok poslodavac daje ostatak.

    „Najveći broj tih mladih dobilo je prvi posao, uglavnom u tim organizacijama u kojima su radili“, istakao je Mali.

    On je rekao da se treći zahtev odnosi na stipendiranje studenata koji su finansijski ugroženi, te najavio da će od 1. januara sledeće godine biti osnovan poseban fond za finansiranje socijalno ugroženih studenata.

    Ministar je naveo i da će se u narednom periodu rfazmotriti mogućnost da se od sledeće godine iz budžeta finansiraju studenti na master studijama strukovnih akademija, što do sada, ističe, nije bio slučaj.

    Takvom vrstom pomoći treba da budu obuhvaćeni i studenti na master studijama koji su socijalno ugroženi ili potiču iz osetljivih grupa.

    Mali je rekao da je među budućim projektima i studentska kartica, koju će studenti dobijati zajedno sa indeksom od sledeće godine.

    Kartica će osigurati razne popuste, a Mali dodaje da će se sledeće nedelje formirati radna grupa Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija i kabineta predsednice vlade, te predstavnika studenata.

    „Na pravi način pokazujemo koliko nam je stalo da pomognemo studentskim organizacijama. Dogovorili smo šest stvari, spremni smo da slušamo i realizujemo projekte. Ministarstvo finansija je prošle godine zaposlilo osmoro mladih sa Ekonomskog fakulteta, a ove godine hoćemo 10 studenata i sa Ekonomskog, Pravnog i drugih fakulteta“, poručio je Mali na skupu u beogradskom Domu omladine.

    On je naveo i da država pokazuje „snagu javnih finansija“, te podsetio da je isplaćeno 100 evra mladima od 16 do 29 godina, kao i da se još jedna takva isplata očekuje u junu.

    Naglasio je da država nikada više novca nije izdvajala za mlade.

    „Pre deset godina prosečna plata je bila 331 evro, a u decembru prošle godine bila je 635 evra. Stopa nezaposlenosti 2012. godine bila je 25, 6 odsto, a danas je 9,8 odsto“, istakao je Mali.

    Studenti završnih godina fakulteta od 1. aprila imaće plaćenu praksu u javnim službama, preduzećima i ministarstvima, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]