Siniša Mali
Srbija

Mali: Privrednici na novi model fiskalizacije treba da pređu do kraja aprila, država daje subvencije

Izvor: 
Beta Pon, 13/09/2021 - 16:49
Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas privrednicima u Privredoj komori Srbije (PKS) novi model fiskalizacije, na koji fiskalni obveznici treba da pređu u periodu od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine, saopštilo je to ministarstvo.

Mali je rekao i da će privrednici, od 15. oktobra, preko sajta Poreske uprave, moći da se prijavljuju za državne subvencije.

"Od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik moći da se prijavi ako želi da primi subvenciju Vlade Srbije. Rok do kada će moći da se prijave je kraj januara 2022. godine. To je 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju", rekao je Mali.

Dodao je da će oni koji nisu u sistemu poreza na dodatu vrednost (PDV) dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV i kako bi taj trošak nadomestili.

Istakao je da neće biti dodatnih troškova za privrednike prilikom uvođenja sistema, da će ukupni iznos subvencija za ove namene iznositi šest milijardi dinara i da će novac biti direktno uplaćivan svakom poreskom obvezniku koji će tako pokriti troškove obezbeđenja neophodnog uređaja.

Mali je rekao da je zahtev privrede bio da se uvede prelazni period gde paralelno postoje i stari i novi sistem kako bi se korisnici uhodali.

Prelazni period biće, kako je rekao, od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine.

Prema njegovim rečima veoma je važna potpuna fleksibilnost sistema, a to je da je mnogo jeftiniji, a da korisnici kao fiskalni uređaj mogu da koriste tablete, računare, mobilne telefone.

"Nema više godišnjih plaćanja servisiranja kasa, sertifikata. Sistem će biti efikasniji i podrazumeva bolji rad Poreske uprave", rekao je Mali.

Podsetio je da se krenulo sa kampanjom "Budi eFiskalizovan" sa sloganom "Čist račun duga ljubav", kojom će se na nizu sastanaka i istupa u javnosti privreda i građani upoznavati sa novim sistemom i otkloniti sve eventualne nedoumice.

Mali je naveo da je za potrebe informisanja privrednika i građana napravljen i sajt Budiefiskalizovan.gov.rs, kao i da se na njemu mogu naći najvažnija pitanja i odgovori na ovu temu koja se redovno ažuriraju.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da se Poreska uprava Srbije nalazi u intenzivnom programu transformacije od 2015. godine, a da je ovo druga važna faza tog procesa.

Ona je naglasila da će se, zahvaljujući novom modelu fiskalizacije, povećati kapaciteti za analizu rizika. Prema njenim rečima, formiran je tim za odobravanje elektronskih i fiskalnih računa u junu ove godine, a nakon toga objavljen je tehnički vodič za proizvođače fiskalnih uređaja.

"U ovom momentu imamo preko 150 prijavljenih korisnika, potencijalnih proizvođača koji razvijaju komponente novog sistema. U narednim danima očekuju se prve prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu novih elektronskih uređaja", precizirala je Marković.

Od 1. novembra svi oni koji su prijavili lokacije dobiće, kako je rekla, u poreskom sandučetu na portalu E-porezi elektronski poziv za prijavu za dobijanje bezbednosnih elemenata koje će Poreska uprava deliti besplatno.

Kako je navela, prijem podataka iz fiskalnih uređaja omogućiće bolju analizu i lakše uočavanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika, ali i nove načine kontrole izdavanja fiskalnih računa jer će validnost računa biti proveravana jednostavnim skeniranjem QR koda na računu.

 
MarketingNajnovije vesti