Siniša Mali
Srbija

Mali: Prva isplata pomoći mladima 16. decembra

Izvor: 
Tanjug Sub, 05/11/2022 - 11:51Prva isplata pomoći mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara počeće 16. decembra, izjavio je jutros ministar finansija Siniša Mali.

"Prva isplata kreće dan po završetku prijave, a ona će trajati od 1. do 15. decembra, i u sledećih dva-tri dana isplatićemo pomoć svima koji se prijave, a ispunjavaju uslove", rekao je on gostujući na TV Pink.

Ponovio je da za ovu pomoć svi mladi treba da se prijave, bez obzira da li su se ranije prijavljivali i da je to neophodno uraditi preko Uprave za trezor.

Novac neophodan za ovu isplatu biće obezbeđen rebalansom budžeta za ovu godinu o čemu će se u Skupštini Srbije raspravljati sledeće sedmice.

Rebalansom novac za mlade, penzionere, Beogradski metro

U prvih 10 meseci ove godine prihodi u državnoj kasi su bili veći za 180 milijardi dinara nego što je planirano a takav rezultat je posledica ne inflacije, kao što neki tvrde, već povećanih prihoda od akciza, poreza na dobit, PDV-a, poreza na dohodak građana, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Govoreći o rebalansu budžeta koji je usvojila Vlada Srbije a na dnevnom redu Skupštine Srbije će se naći sledeće sedmice, Mali je rekao da će njime biti ispunjena dva važna obećanja, jedno mladima a drugo penzionerima.

"Rebalansom će biti obezbeđena sredstva za isplatu po 5.000 dinara mladima, od 16 do 29 godina, za šta je neophodno šest milijardi dinara. Takođe će biti obezbeđena i sredstva za povišicu penzija, a prvu od devet procenata će najstariji dobiti u decembru kada im sleduje isplata novembarskih penzija", rekao je Mali gostujući na TV Pink.

Podsetio je da od 1. januara najstarijim sleduje još jedno povećanje od 12,1 odsto.

Naveo je da će kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta biti obezbeđeno i 5,4 milijarde dinara za nastavak radova na izgradnji Beogradskog metroa.

Mali je istakao da se država bori da se obezbedi dovoljno energenata za zimu i naveo da u dva skladišta u Mađarskoj imamo 380 miliona kubnih metara gasa a u skladištu u Banatskom Dvoru 280 miliona metara kubnih.

"To nam je dovoljno za dva meseca, čak i ako se zaustavi svaki dotok gasa ka Srbiji", istakao je ministar Mali.
MarketingNajnovije vesti